• P2 Cast

P2 Cast - Cloudsysteem voor nieuwsproductie

Cloudsysteem voor zendcamera's

Verbinding met de cloud via een wifi- of 4G-verbinding

P2 Cast is het cloudsysteem voor nieuwsproductie van Panasonic waarmee volop gebruik wordt gemaakt van de netwerkfuncties van de P2HD-camcorders met AVC-ULTRA-opnames – de AJ-PX5000G, AJ-PX800 en AJ-PX270.  De netwerkmogelijkheden van deze camcorders zijn geïntegreerd in P2 Cast, zodat inhoud die op locatie wordt vastgelegd, kan worden geüpload naar de cloud en meteen kan worden bekeken en bewerkt.

Met P2 Cast kan nieuws veel sneller worden uitgezonden, terwijl het bewerken kan worden uitgevoerd op elk apparaat dat een internetverbinding heeft.  Een groot voordeel van P2 Cast is de mogelijkheid om via de cloud proxyvideo met een lage bitsnelheid maar hoge kwaliteit te versturen van een camcorder, een videoscène van de gewenste fragmenten te maken en vervolgens de redactiesystemen in staat te stellen automatisch hogeresolutie-AVC-ULTRA-videobeelden terug te halen van de camera.

AVC-ULTRA-camera's op locatie worden via de cloud verbonden met de redactie via mobiele netwerken (4G/LTE, Wi-Fi of een speciale verbinding), waarmee het mogelijk wordt om snel nieuwsitems te produceren van gebeurtenissen die op dat moment plaatsvinden.  

 

Kenmerken van de P2 Cast-werkstroom:

1. Proxybestanden delen
Gedeelde opslagruimte wordt voorbereid op de server. De proxybestanden die van camcorders worden geüpload, kunnen vanaf stations worden bekeken en weergegeven. Het proxybestand kan worden gedownload en gebruikt voor brekend nieuws.

2. Highlight-montage, overdracht van beelden van hoge kwaliteit
De redacteur kan op een station de proxybestanden die op de server zijn geüpload 'highlight-monteren' (In-punt/Out-punt), en zo een EDL (Edit Decision List) maken en die overbrengen naar de camera. Op basis van de EDL selecteert de camera de gewenste beelden van hoge kwaliteit, die op hun beurt weer worden overgebracht naar de server.

3. Nieuwe, efficiënte werkstromen met metagegevens
Camera's en cameramannen krijgen een id, zodat er metagegevens van de redactie naar de camcorders op locatie kunnen worden verzonden. Metagegevens worden automatisch opgenomen bij opnames die op locatie worden gemaakt, en de gegevens kunnen vervolgens worden gebruikt om de doorzoekbaarheid van de ruwe opnames aanzienlijk te verbeteren en de tijd die nodig is voor archiveren en zoeken voor secundair gebruik te verkorten.

Opmerkingen

Voor de AVC-ULTRA-camcorders is mogelijk een firmware-upgrade nodig zodat de camera's kunnen communiceren met P2 Cast.

P2 Cast is in de Verenigde Staten en Europa als gratis testversie beschikbaar tot september 2015, wanneer het een betaalde service wordt.