• Panasonic Toughbook, het juiste gereedschap

Consumer devices vallen in de bedrijfsomgeving dubbel zo vaak uit als zakelijke devices

Keuze tussen consumentenapparatuur of professionele apparatuur moet een zakelijke beslissing zijn.

Zellik, 14 juli 2016. De consumerisation zet stevig door in de IT-sector. Daarom strijden traditionele leveranciers van pc's en laptops om marktaandeel op de business markt.  Grote consumermerken zoals Apple en Samsung claimen dat werknemers de gebruikerservaring van consumentenapparatuur nu ook vertaald willen zien in hun zakelijke “werkapparatuur”. Hierdoor weten de decisionmakers in het bedrijfsleven bij het kiezen van tools voor hun medewerkers niet meer goed raad met de vervagende grenzen tussen zakelijke apparatuur en mobiele consumentenapparatuur.

Door de BYOD-trend vervaagt de grens tussen het prive en het zakelijke domein steeds meer volgens Jan Kaempfer, General Manager Marketing bij Panasonic Computer Product Solutions: “Vroeger werd een consumentenapparaat gebruikt voor entertainment en privézaken zoals e-mails checken, op internet surfen, webtoepassingen gebruiken of streaming media bekijken Die apparatuur was cool, licht en mooi om te zien.”

“Zakelijke apparaten waren daarentegen heel anders, aangezien ze ontworpen waren voor professioneel gebruik, waarbij een steviger en robuuster ontwerp vereist was met bijbehorende functies voor buitendienstmedewerkers en technici. Hun primaire functie was om gegevens te verzamelen in omstandigheden waar een grote kans bestond op beschadiging en valpartijen, gaande van magazijnen, bouwplaatsen tot olieplatformen. Hierdoor moesten ze bestand zijn tegen stof en vuil en kunnen werken in alle weersomstandigheden. Dit alles maakte de toestellen uitermate functioneel, maar zeker niet cool, licht en mooi om te zien.”

De consumerisation van de IT-sector zorgde voor een drastische ommekeer, waarbij er steeds meer vraag kwam naar consumentenproducten die tegelijk functioneel en robuust zijn. Wij willen nu dat apparaten dun, licht en snel zijn met een maximum aan functionaliteiten en onze tienduizenden apps binnen handbereik die alles mogelijk maken, van het plannen van een vakantie tot het betalen van de rekeningen. Vanuit bedrijfsmatig oogpunt komen daar ook eisen bij zoals de beschikbaarheid van meerdere poorten, lange batterijduur, mobiliteit en optimaal functioneren in alle omgevingen.

Met dit in het achterhoofd ziet Kaempfer enkele belangrijke elementen om rekening mee te houden voor bedrijven bij hun toestelkeuze:

Uitvalpercentage van consumentenapparatuur

Een consumentenapparaat is gewoonweg niet gebouwd om even lang mee te gaan als zakelijke rugged apparatuur. Volgens een rapport van VDC Research uit 2013 hebben non-rugged apparaten twee keer zoveel kans op uitval dan rugged apparaten*. Daarom ook dat de levenscyclus van consumentenapparaten gemeten wordt in maanden en rugged apparatuur in jaren. Over een periode van vijf jaar is de total cost of ownership van een consumentenapparaat zelfs 50 % hoger dan die van een zakelijk/rugged apparaat, aangezien ze gedurende deze periode twee of drie keer vervangen en daarmee meer geld kwijt zijn dan ze oorspronkelijk dachten*.

Het onderzoek van VDC Research toonde ook aan dat een defect gemiddeld leidt tot ongeveer 80 minuten uitvaltijd voor de medewerker*. Er moet dus niet alleen rekening worden gehouden met de vervangings- en reparatiekosten, maar ook met verloren manuren. Toegespitste zakelijke rugged toestellen verhogen echter de productiviteit laat medewerkers efficiënter werken.

Beveiliging

Consumentenapparatuur heeft ingebouwde beveiliging, maar niet op het hoge niveau van een apparaat van enterprise-niveau, BOYD stelt netwerken bloot aan allerlei soorten risico's. Verbinding maken met bedrijfsgegevens via een consumentenapparaat kan risico’s inhouden voor de veiligheid van het bedrijfsnetwerk. Rugged apparaten zijn daarentegen ontworpen voor zakelijk gebruik en bevatten beveiligingsfuncties die voldoen aan strikte richtlijnen voor de naleving van wet- en regelgeving en die apparaten beschermen tegen cybercriminelen.

Veiligheid blijft een groeiende prioriteit voor de meeste bedrijven; vooral bedrijven die met gevoelige gegevens omgaan. Door apparaten te gebruiken die voldoen aan strenge procedures voor de naleving van wetgeving kunnen bedrijven erop vertrouwen dat hun systemen goed beschermd zijn tegen hackers.

Gebruiksvriendelijkheid

Vroeger waren consumentenapparaten veel gemakkelijker en mooier als het ging om design, het touchscreen en de keuze aan apps. Daardoor zagen de rugged apparaten er futloos en ouderwets uit. “Dat is nu allemaal anders geworden,” zegt Kaempfer. “Veel van de rugged apparaten van nu zien er uit als een consumenten-smartphone of -tablet. De meeste rugged apparaten zijn ook compatibel met Android of Windows, waardoor gegevens makkelijker tussen besturingssystemen kunnen worden uitgewisseld.”

Zo hebben de nieuwste consumenten devices vanwege het dunne design over het algemeen geen VGA- en grote USB-poorten. Bedrijven hebben deze poorten echter nog steeds nodig, want ze kunnen van essentieel belang zijn voor een mobiele medewerker. Daarnaast zijn business-rugged modellen ontworpen om bescherming te bieden aan belangrijke onderdelen, zoals het scherm, de harde schijf en het toetsenbord, waardoor werknemers actief en mobiel blijven zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over beschadiging of uitval van hun toestel.

Conclusie

Bedrijven moeten zich niet laten misleiden door de toeters en bellen van die blinkende nieuwe consumentenapparaten, want zij zouden er wel eens achter kunnen komen dat goedkoop duurkoop is, doordat zij jaarlijks hun apparaten zullen moeten vervangen.

Bronnen *April 2013 (David Krebs) - Mobile Device TCO Models for Line of Business Solutions