• Toughbook CF-20

    s Werelds eerste fully rugged detachable notebook - met Windows 10 Pro

Wint de tablet het ook in de zakelijke markt van de notebook?

Zellik, 08 november 2016. In een wereld, waarin elk jaar nieuwe technologieën worden geïntroduceerd, is het interessant om te zien welke verdwijnen. Een recent onderzoek van comScore heeft aangetoond dat het gebruik van desktopcomputers snel afneemt. Zo liggen de cijfers voor het gebruik van desktopcomputers voor het surfen op internet in de afgelopen vier maanden aanzienlijk lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Volgens het onderzoek verliezen desktopcomputers snel terrein aan mobiele apparaten, waarmee nu al 65% van alle digitale activiteiten uitgevoerd worden. In het tijdperk van overal en altijd verbonden zijn is dat zeker geen verrassing, maar welke gevolgen heeft die verschuiving voor het gebruik van mobiele apparaten? Volgens Jan Kaempfer, General Marketing Manager bij Panasonic Computer Solutions kunnen we ons afvragen of laptops in de nabije toekomst niet hetzelfde lot zullen ondergaan als de desktop PC’s nu.

“In de afgelopen tien jaar hebben we steeds meer en steeds krachtigere draagbare apparaten zien opkomen, zoals de smartphone en de tablet, die nu al bijna door iedereen gebruikt worden. Als we die lijn verder doortrekken, is het niet uitgesloten, dat deze devices na verloop van tijd de functie van de laptop overnemen. Net zoals de notebook nu reeds de desktop computer van de troon gestoten heeft.”

Toekomst voor laptops?

Ondanks het potentieel van tablets om het mobiel werken ingrijpend te veranderen, toont het laatste onderzoek van Panasonic dat de laptop op dit moment nog steeds de voorkeur van de Europese mobiele beroepsbevolking heeft. Op de vraag wat het meest productieve apparaat is voor het werken buiten kantoor, antwoordt 48% van de medewerkers en inkopers in Europa dat de laptop voor hen het meest geschikte apparaat is.

Het verschil in gebruik ligt in het onderscheid tussen werk en privé. Terwijl laptops hoofdzakelijk onderdeel zijn van ons beroepsleven, zijn tablets en smartphones dominanter in de privé-omgeving. Volgens een onderzoek van Smart Insights worden pc’s en laptops meer gebruikt voor werktaken tussen 10:00 en 17:00 uur. Smartphones worden eerder onderweg gebruikt en tablets voornamelijk tussen 20:00 ’s avonds en middernacht. Dit bewijst het gebruik van een bepaald type device voornamelijk afhangt van de gebruikstijdstip.

“Desondanks heeft de tablet in de zakelijke markt een aanzienlijk marktaandeel verworven,” constateert Jan Kaempfer. “Bovendien zijn er  beroepen waarvoor tablets ideaal zijn. Als een werknemer de hele dag buiten kantoor is, zal de mobiliteit en de batterijduur van een tablet het winnen van de laptop. Voor werknemers in extreme omgevingen kunnen robuuste apparaten betekenen dat zelfs zij eenvoudig toegang kunnen krijgen tot de informatie die nodig is om doeltreffend te werken.

De laptop blijft dus voor de meeste, zakelijke gebruikers vooralsnog op de eerste plaats staan.  49% van de ondervraagden gaf aan dat de laptop voor hen nog steeds het meest geschikte apparaat voor mobiel werken is. Toch zijn er verschillende alternatieven, waar ze zich wel degelijk op oriënteren.

De hybride

Zo worden hybride laptops steeds populairder bij mobiele werknemers. Hybrides bieden het beste van twee werelden: er kan - afhankelijk van het werk - snel en eenvoudig tussen laptop - en tabletmodus worden geschakeld. Hierdoor kan het werk dat aanvankelijk op kantoor of onderweg werd gestart, eenvoudig in een andere omgeving worden afgerond.

Als we naar de toekomst kijken, lijkt er volgens het onderzoek van Smart Insights een einde te komen aan de dominantie van de laptop in Europa. 36% van de ondervraagden denkt dat de hybride over drie jaar de dominante zakelijke computer zal zijn. 26% denkt dat de laptop dat zal worden; 14% de tablet; 11% de pc en 7% de smartphone.

De belangrijkste drijfveren voor toekomstige gebruikers van hybride apparaten in de Benelux zijn een betere functionaliteit, een langere batterijduur en betere prestaties. Aangezien hybride apparaten nog relatief nieuw zijn op de markt, is er nog veel ruimte voor verdere ontwikkeling om ze echt soepel en efficiënt voor gebruik in ons dagelijks leven te kunnen inzetten.

Veelbelovende toekomst

“Het is nog te vroeg om te zeggen of de laptop uit het bedrijfsleven zal verdwijnen,” zegt Jan Kaempfer. “Voorlopig overheerst de traditionele laptop nog steeds, maar de hybride apparaten zijn nog relatief nieuw in de markt; wij denken dat ze een veelbelovende toekomst hebben; zeker als ze dankzij upgrades en nieuwe producten voor meer toepassingen geschikt worden. Hybride apparaten hebben het potentieel om de laptop naar de kroon te steken.”