• Professional Camera Solutions

Panasonic introduceert Kairos - De toekomst van Live Producties

Panasonic kondigde vandaag KAIROS aan, een next generation live productieplatform. Dit nieuwe IT/IP-videoverwerkingsplatform beschikt over een open architectuur voor live-videoschakeling met volledige in- en output flexibiliteit, resolutie- en formaatonafhankelijkheid, maximaal gebruik van de CPU/GPU-processor en vrijwel onbeperkte ME-schaalbaarheid.

Als een native IP, ST 2110 systeem, ondersteunt KAIROS overgangen naar live IP-workflows en kan het specifieke hardware beperkingen elimineren. Dit COTS-based systeem creëert nieuwe productiemogelijkheden met een mozaïek van IT-ecosystemen met een verscheidenheid aan vendor-componenten uit verschillende industrieën.

"KAIROS wordt geïntroduceerd tijdens de overgang van content creatie naar live IP-workflows, waardoor producenten van uitzendingen en evenementen moeten nadenken over hoe ze hun producties en faciliteiten toekomstbestendig kunnen maken", aldus Guilhem Krier, Panasonic's Head of New Business & Market Development voor MEBD & DSC Business Units. "Met een steeds groter wordende set van tools en hardware hebben producenten een uitgebreide oplossing nodig voor meerdere toepassingen om de grenzen van de traditionele hardware te doorbreken. Als een IT/IP-platform gebaseerd op een open softwarearchitectuur, integreert KAIROS de verschillende componenten van een broadcastprogramma en visualiseert ze deze, opdat producties flexibel, dynamisch en krachtig zijn."

Voor televisiestudio's integreert KAIROS naadloos in de ST 2110-infrastructuur zonder dat er extra IP-gateways nodig voor zijn. Voor gebedshuizen verzorgt KAIROS het huidige schermbeheer en de lineaire uitzendbehoeften, maar kan het ook nieuwe apparaten of niet-traditionele displays opnemen. Voor sport- en entertainmentlocaties of evenementenproducties kunnen medewerkers met uiteenlopende ervaringen en achtergronden de gebruiksvriendelijke GUI gebruiken om boeiende content te leveren of complexe systemen op te zetten met een beperkte trainingstijd.

KAIROS biedt creatieve en operationele vrijheid voor een efficiënte productie van expressieve live video. Het platform beschikt over gestandaardiseerde IP-connectiviteit in plaats van één-op-één video in- en uitgangen, waardoor KAIROS baseband en IP-signalen in elke combinatie kan ondersteunen. KAIROS beschikt ook over gedecomprimeerde verwerking van SDI-, ST 2110- en NDI-streams van elke resolutie zoals HD en UHD en in elk formaat, of het nu gaat om 16:9- of niet-traditionele formaten zoals 32:9 voor een LED-achtergronddisplay.

Het op GPU gebaseerde verwerkingsplatform stelt gebruikers ook in staat om verwerkingskracht toe te wijzen met 100% efficiëntie om zo de prestaties te bereiken die overeenkomen met een veel groter geschaald hardware systeem. De KAIROS-verwerkingslatentie kan zo laag zijn als één frame en ondersteunt ook PTP (Precision Time Protocol) synchronisatie.

KAIROS biedt een volledig aanpasbare, intuïtieve grafische gebruikersinterface die de gebruikers in staat stelt om eenvoudig een onbeperkt aantal lagen en effecten te beheren. Het platform zet een nieuwe standaard voor gebruiksvriendelijkheid en maatwerk met een intuïtieve live compositie-interface in "Photoshop-stijl". Aangezien videomontages GUI-gebaseerd zijn, beperkt het platform het aantal ME's of toetsen niet, in tegenstelling tot een traditionele switcher. Toetsen, effecten en scaling zijn binnen elke scène onbeperkt en het totale aantal videolagen is alleen afhankelijk van de GPU-capaciteit.

Het KAIROS-systeem draait om de Kairos Core, een main frame, dat alle videoverwerking afhandelt. Versie 1 hoofdframe zal video-I/O beheren via een Deltacast gateway-kaart en/of een Mellanox 100 GbE NIC (Network Interface Card) verbinding met COTS IP-apparaten en SDI- en HDMI-gateways. De controle wordt volledig beheerd op apparaten die werken via een aparte Gbit Ethernet, inclusief Kairos Creator, GUI-software voor het opzetten en software gebaseerd bedieningspaneel en Kairos Control, Panasonic's premium kwaliteit 2ME-stijl hardware-bedieningspaneel.

Meerdere Kairos Creator of Kairos Control sites kunnen worden toegevoegd aan het netwerk waar een operator, ingenieur of TD moet zijn. Extra netwerk hardware en een I/O uitbreidingslicentie kunnen het aantal bronnen en schermen doen toenemen. Extra compatibiliteit en functies zullen beschikbaar zijn via extra licentiesleutels. Door het toevoegen van een extra main frame wordt het mogelijk om het systeem verder op te schalen. KAIROS zal in het derde kwartaal van 2020 leverbaar zijn. De minimumconfiguratie zal beschikbaar zijn voor ongeveer €30.000, waardoor de toekomst van de live-productie dichterbij komt dan men zou verwachten.

Panasonic heeft ook aangekondigd dat het een KAIROS Alliance Partners programma heeft opgezet. Dit programma omvat IP COTS-hardware fabrikanten en toonaangevende leveranciers van grafische, automatiserings- en mediaservers.  Voor het KAIROS-platform is de koppeling met componenten van andere leveranciers belangrijk. KAIROS maakt gebruik van een verscheidenheid aan IT-ecosystemen op basis van COTS-technologie en kan gemakkelijk functies toevoegen en koppelingen met externe apparaten maken via applicatiesoftware.

Voor meer informatie, bezoek: https://nl.business.panasonic.be/professional-camera/itip-centrisch-vide...