Laptops in de Benelux nog steeds dominant, maar hybrides zijn de toekomst

Hybrides bedreigen dominantie van zakelijke laptops in Europa en de Benelux

Laptops in de Benelux nog steeds dominant, maar hybrides zijn de toekomst

Zellik, 22 Oktober 2015

Vaak wordt beweerd dat tablets een revolutie zouden zijn voor het mobiele werken. Toch blijkt de laptop nog steeds het belangrijkste mobiele apparaat bij zakelijke gebruikers in Europa. Deze dominantie van de laptop geldt ook voor de Benelux, waar 92% van de zakelijke gebruikers bij voorkeur een laptop gebruikt. De opkomst van hybride apparaten, zoals convertibles of detachables, dreigt deze dominantie te verstoren. Opvallend is dat deze hybride apparaten, die nog maar net op de markt zijn, al sterk ingeburgerd zijn bij zakelijke gebruikers.

Dat zijn de conclusies uit een uitgebreid onderzoek naar het gebruik van mobiele apparaten binnen Europese bedrijven. Voor het onderzoek van Market Dynamics in opdracht van Panasonic Computer Product Solutions werden meer dan 2650 zakelijke inkopers en gebruikers in 10 Europese regio’s ondervraagd.

Laptop als dominant apparaat
Volgens het onderzoek gebruikt 90% van de Europese werknemers een laptop voor het werk. Daarmee is de laptop nog steeds het belangrijkste instrument voor zakelijke gebruikers. Op de tweede plaats staat de smartphone (72%), gevolgd door de pc (61%) en de tablet (32%). Hybride convertibles of detachables worden door 12% van de medewerkers gebruikt.

Op de vraag naar het meest productieve apparaat voor werken buiten kantoor koos bovendien 48% van de Europese werknemers voor de laptop, gevolgd door hybride apparaten (27%),  tablets (15%) en smartphones (8%).

Sterkere dominantie van de laptop in de Benelux
In de Benelux heeft 92% van mobiele medewerkers nog steeds een laptop als voorkeursapparaat. Verder in de lijst staan de smartphone (68%), de pc (54%) en de tablet (26%). De introductie van hybride apparaten met omkeerbare of afneembare schermen is iets lager in de Benelux, waar op dit moment 10% van de zakelijke gebruikers deze apparaten gebruikt.

Zakelijke gebruikers in de Benelux hebben echter een sterkere voorkeur voor de laptop dan in de rest van Europa qua productiviteit: 59% verkiest de laptop boven andere apparaten als het om productiviteit gaat, wat 11% meer is dan het Europese gemiddelde percentage. Gelijklopend met de Europese cijfers echter, zien zakelijke gebruikers in de Benelux een sterke toekomst voor hybride apparaten door hen te selecteren als het tweede meest productieve apparaat (27%), gevolgd door de tablet (11%) en de smartphone (2%).

Opkomst van de hybride
Ondanks de dominantie van de laptop in de Benelux, zijn hybride apparaten bezig aan een opmars bij zakelijke gebruikers aangezien 33% van hen van mening is dat de hybride de komende drie jaar de dominante zakelijke computer zal zijn. Dit cijfer is op het zelfde niveau met de 34% van werknemers die nog steeds de laptop ziet als dominant apparaat. Volgens de ondervraagden zullen deze twee apparaten de komende jaren de dominante apparaten worden voor alle zakelijke gebruikers. Daarnaast wordt ook een duidelijke kloof geslagen met de andere apparaten zoals de tablet (14%), smartphone (8%) en pc (7%).

Bovendien, als mobiele medewerkers in de Benelux slechts één apparaat voor de toekomst kunnen kiezen, kiest 43% voor de laptop. De hybrides komen met 25% op een sterke tweede plaats, aangezien deze toestellen nog maar zeer recentelijk een positie op de markt verworven hebben. Hieruit blijkt dat zakelijke gebruikers in de Benelux nog steeds een grotere voorkeur hebben voor de laptop, maar dat hybride apparaten op weg zijn om de laptop van de troon te stoten.

Duidelijke factoren voor verandering
Als zakelijke gebruikers in de Benelux worden gevraagd naar de vier belangrijkste factoren die nodig zijn voor een overstap naar hybride apparaten, zijn de belangrijkste vooral meer functionaliteit en betere beschikbaarheid van de software (47%), een langere levensduur van de batterij (37%), betere prestaties (34%) en de aanwezigheid van een toetsenbord (26%). Daarnaast is 21% van de ondervraagden ervan overtuigd dat hybride apparaten robuuster zijn dan hun tegenhangers.

Hybrides bedreigen de troon van de laptop
"Uit dit onderzoek blijkt duidelijk dat de traditionele laptop voor mobiele medewerkers in de Europese zakenwereld, en vooral in de Benelux, nog steeds het dominante apparaat is," zegt Jan Kaempfer, General Manager of Marketing voor Panasonic Computer Product Solutions. "Maar het zijn de hybride apparaten zoals convertibles en detachables, die nog maar zeer kort op de markt zijn, die het potentieel blijken te hebben om de laptop van de troon te stoten. Deze apparaten beantwoorden met hun uitgebreidere functionaliteiten en flexibiliteit steeds meer aan de hedendaagse behoeften van de zakelijke gebruikers. Wij zien deze apparaten dan ook in de komende jaren een steeds sterkere positie in de markt krijgen."

Download hieronder de executive summary van het onderzoek.