ANDROID GROEIT IN ZAKELIJKE MARKT, MAAR VEILIGHEID IS EEN ZORG, BLIJKT UIT NIEUW ONDERZOEK

Het gebruik van Android-tablets en -computers neemt toe, maar beveiliging blijft een punt van zorg, zo blijkt uit het laatste onderzoek van Panasonic Business. Gemiddeld gebruiken 72% van tablets en handheld-apparaten in bedrijven (met uitzondering van mobiele telefoons) het Android-besturingssysteem. En dat met 60% van de inkopers die zeggen dat Android nog steeds wordt geïntegreerd in hun organisaties. De verwachting is een verdere stijging van het aantal apparaten. Bovendien verwacht de meerderheid dat die groei zich de komende drie jaar zal voortzetten.

De drie belangrijkste voordelen van Android ten opzichte van andere besturingssystemen waren flexibiliteit (59%), beveiliging (58%) en betaalbaarheid (52%).

Beveiliging
Maar bedrijven denken wel dat ze hun apparaten veel meer moeten patchen; gemiddeld 4 keer per jaar, meer dan momenteel het geval is. De manier waarop beveiligingspatches worden uitgevoerd, varieert ook: 66% vertrouwt op de IT-afdeling, 38% gebruikt een Mobile Device Management (MDM) oplossing, 30% gebruikt de Firmware updates, 23% vertrouwt op de gebruiker, 22% maakt gebruik van een IT-ondersteuningsbedrijf en 16% werkt met een reseller.

Functionaliteiten
Met betrekking tot het beheer van een zakelijk Android-apparaat, verwachten mobiele kopers standaard de volgende functionaliteiten te zien:
 

  %
Een aanpasbaar besturingssysteem om aan de bedrijfsvereisten te voldoen 50
Android for Work 47
Beleidsbeheertool / console voor firmware-updates 41
Verbeterde ondersteuning voor Android-beveiliging 37
Opname van gecertificeerde beveiligingsoplossing van derden 35
Gratis, kant-en-klare apps voor productiviteit en beheer 35
Staging, EMM-certificeringen, licenties en aangepaste MDM-apps 33
SCOMO Software Componentbeheerobject 30
Compatibiliteit tussen verschillende apparaten van dezelfde fabrikant 30
FOTO Firmware 29
Optioneel modulair ontwikkelaarspakket 23

 

Updates
Bedrijven updaten hun Android-besturingssysteem momenteel gemiddeld 5 keer per jaar op elk apparaat en verwachten van hun apparaatprovider dat ze het Android-besturingssysteem tot drie jaar na het einde van de levensduur van het apparaat ondersteunen.

Android-apparaten niet allemaal hetzelfde
"De opmars van mobiele Android-apparaten in het bedrijfsleven gaat nog steeds snel, maar hoe IT-afdelingen deze apparaten effectief beheren en beveiligen, blijft een uitdaging", zegt Jan Kaempfer, General Manager voor Marketing bij Panasonic Mobile Solutions Business Division Europe. "Het is belangrijk dat kopers erkennen dat niet alle Android-mobiele apparaten gelijk zijn. Ze moeten goed kijken naar de beheer- en beveiligingsfunctionaliteit die hun leverancier biedt en hun Android-engineeringervaring. Met behulp van de nieuwste updates en beheerconsoles kunnen IT-afdelingen veel tijd en geld besparen door hun updates te automatiseren door het juiste apparaat te kiezen met de juiste beheer- en beveiligingsfunctionaliteit.

Het onafhankelijke onderzoek, uitgevoerd door Opinion Matters in opdracht van Panasonic Toughbook, ondervroeg 250 Britse technologie-kopers van notebooks, tablets en handheld-apparaten voor mobiele werknemers. Klik hier voor een kopie van het onderzoeksrapport.