Panasonic Toughbook ondersteunt Nederlands onderzoeksproject naar brain-computer interfaces in de ruimte

Het Nederlandse onderzoeksteam Brainfly onderzoekt het effect van de veranderende zwaartekracht op hersenfuncties, waarbij de nadruk ligt op onderzoek naar de mogelijkheden van brain-computer interfaces (BCI) in de ruimte. Het team zal Toughbook notebooks gebruiken om tijdens parabolische vluchten hersenfuncties in gewichtloze toestand te testen. De studie van BrainFly wordt ondersteund door de European Space Agency (ESA).

Het team van BrainFly bestaat uit vier ambitieuze vrouwelijke neuroscience master studenten uit Nederland. Zij onderzoeken ‘het brein’ en het gebruik van BCI onder zowel micro- als hypergravity. De tests worden in november 2017 uitgevoerd tijdens 3 parabolische vluchten bij Novespace in Frankrijk. Bij elke vlucht worden 31 parabolen gemaakt die elk zorgen voor ongeveer 20 seconden gewichtloosheid. De notebooks worden gebruikt om de data van de verschillende proefopstellingen te verzamelen en te analyseren.

Op aarde wordt BCI gezien als een alternatief voor de verloren functionaliteit van mensen met een handicap en verbeteren ze de motoriek en de zenuwfuncties van deze patiënten. Naar verwachting komt BCI pas volledig tot zijn recht in de ruimte, waardoor de verkenning van de ruimte veiliger en efficiënter kan worden uitgevoerd. Met BCI worden astronauten veel minder aan gevaren blootgesteld terwijl ze nog steeds alle elektronica kunnen aansturen.

De keuze voor een robuustere notebook was belangrijk volgens Evelien Lageweg, Teamleader bij BrainFly: “De krachten die op elektronica uitgeoefend worden tijdens parabolische vluchten mag je niet onderschatten. Een gewoon consumententoestel zou al zeer snel defecten tonen of sneuvelen tijdens een valpartij. Daarom zijn we blij dat Panasonic direct enthousiast was om ons project te ondersteunen. Aangezien de zwaartekracht snel verandert tijdens deze parabolische vluchten, is het goed om te weten dat we een notebook hebben die tegen een stootje kan en we zeker zijn dat er niets zal gebeuren met de waardevolle data die we verzamelen.”

Lisbeth Lashmana, Marketing Manager bij Panasonic Computer Product Solutions: “We vinden het spannend om deze vier dames te ondersteunen in hun project. Zelf proberen we met onze robuuste Toughbook notebooks en Toughpad tablets altijd de grenzen te verleggen. De samenwerking met Brainfly voor hun onderzoek in de ruimte past hier prima in. Voor ons is dit ook een mooie gelegenheid om aan te tonen dat onze robuuste notebooks blijven werken in de ruimte bij volledige gewichtsloosheid.

Voor meer informatie over Brainfly, klik hier.