Planzer verbetert productiviteit van haar logistieke processen door een betere traceerbaarheid

Digitalisering in de logistiek heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen. Van logistieke dienstverleners wordt verwacht dat ze in real-time de status van een levering kunnen weergeven. Zenders en ontvangers van goederen rekenen daarop en passen daar hun eigen productieplanning op aan. Om goed te kunnen inspelen op de vereisten vanuit de markt heeft Planzer Transport een vergaande digitalisering van de logistieke processen doorgevoerd en geïnvesteerd in hardware waarmee het bedrijf de productiviteit van haar mensen en middelen optimaliseert.

Planzer Transport AG is een Zwitsers logistiek familiebedrijf. Met 59 locaties in Zwitserland en 9 buitenlandse vestigingen, grotendeels in Europa, is Planzer marktleider. Het bedrijf heeft 5.200 medewerkers in dienst, beschikt over een vloot van zo’n 2.000 voertuigen en magazijnen met een oppervlakte van meer dan 1 miljoen vierkante meter.

Traceerbaarheid

Voor Planzer is de traceerbaarheid van goederen tijdens het transport natuurlijk erg belangrijk. Digitalisering speelt hierbij een grote rol. Voor het actualiseren van de status van zendingen kan het bedrijf niet meer zonder zijn mobiele apparaten, die het niet alleen inzet bij nationaal transport en temperatuurgecontroleerd transport volgens de GDP-richtlijnen, maar ook gebruikt bij pakket- en nachttransport.

Wanneer een zending gescand wordt, ontvangen chauffeurs de gegevens op de speciaal ontwikkelde app op hun device. Ze kunnen hun bestellingen bekijken, bewerken en het pakket bij aflevering door de klant laten aftekenen door middel van een digitale handtekening.

In uitzonderlijke gevallen, bijvoorbeeld wanneer een pakket beschadigd is tijdens het ophalen of afleveren, kan de chauffeur ter plaatse een foto maken met zijn apparaat, de afbeelding bij de bestelgegevens voegen en het probleem melden aan het planningsteam. Het device wordt bij Planzer natuurlijk ook gebruikt voor standaardwerkzaamheden zoals het voeren van telefoongesprekken, het versturen van e-mail en navigatie.

Geen consumentenproducten

Voordat het bedrijf overschakelde op de Panasonic Toughbook handhelds gebruikte Planzer gewone consumenten-smartphones. De medewerkers constateerden echter al snel dat deze niet geschikt waren voor de vaak wat ruwe omgang met de apparatuur in de logistiek. "Veel apparaten raakten in een mum van tijd zwaar beschadigd", zegt Miguel Schiltknecht, Technical Project Manager bij Planzer.

Planzer besloot dan ook hardware aan te schaffen die beter geschikt was voor de omstandigheden in de logistieke sector. De IT-afdeling van Planzer kreeg het verzoek verschillende apparaten te testen.

"Voor de proof-of-concept heeft Panasonic ons gratis testapparatuur geleverd", zegt Loris Lüthi, IT Project Manager bij Planzer. "We waren behoorlijk onder de indruk van de Toughbook handhelds. De robuustheid, betrouwbaarheid en de professionele aftersales service waren echt opmerkelijk."

Planzer heeft momenteel 2.000 apparaten in gebruik, waarmee het de logistieke processen voor zijn complete wagenpark regelt.

De Toughbook handhelds bieden ‘volledige robuuste’ bescherming; ze hebben een 4,7"-scherm, maar wegen nog geen 280 gram. Ze zijn gecertificeerd volgens MIL-STD 810G en zijn zelfs bestand tegen een val van een hoogte van 2 meter. Ze voldoen aan de IP68-standaard en zijn daardoor bestand tegen stof en water. Een betrouwbare werking is zelfs bij temperaturen van -20 ° C gegarandeerd.

Snelle scans en ultieme betrouwbaarheid

De geïntegreerde, ergonomische barcodelezer van het apparaat maakt het werk van Planzer veel eenvoudiger. "We scannen nu twee keer zo snel als met het vorige apparaat", vertelt Lanso Vezhaparambil, Project Manager National Transport bij Planzer.

Na meer dan een jaar gebruik van de devices was de feedback nog steeds zeer positief. Slechts drie apparaten zijn gerepareerd voor schade die bij Planzer was ontstaan. In een tijdsbestek van 12 maanden komt dat overeen met 0,15% van de apparaten. "Omdat ze maar zelden beschadigd raken en uiterst betrouwbaar zijn, zijn onze kosten voor reparaties, vervangende apparaten, reserve-apparatuur en dergelijke aanzienlijk lager dan voorheen. En onze chauffeurs worden nauwelijks gehinderd in hun werk door kapotte apparaten", volgens Vezhaparambil. "Maar als een device beschadigd raakt, komt Panasonic binnen de kortste keren en zonder problemen met een oplossing", voegt Schiltknecht toe.

"De Panasonic Toughbook handhelds hebben van meet af aan indruk gemaakt en hebben hun waarde bewezen bij dagelijks gebruik", concludeert Lanso Vezhaparambil. "Na een jaar ervaring met dit apparaat te hebben opgedaan, kan ik vol overtuigging zeggen dat we dit apparaat ook nu weer zouden aanschaffen."

Een video over hoe Planzer de Panasonic Toughbook handhelds gebruikt tijdens de werkzaamheden is hier te bekijken.