• FZ-X1

    5 inch handheld tablet met Android™, BCR*, data- & spraakopties

Robuuste casings beschermen tablets en smartphones onvoldoende

Robuuste casings beschermen tablets en smartphones onvoldoende

Praktische vereisten mobiele apparatuur vaak onderschat

Robuuste cases worden vaak gezien als een adequaat middel om van een gewone tablet of smartphone een robuust apparaat te maken, dat tegen een stootje kan. Robuustheid en betrouwbaarheid zijn vooral belangrijk voor mobiele professionals die buiten de normale kantooromgeving werken. Hoewel een toestel er met een stevige bescherming wel robuuster uitziet, is dat in de praktijk helaas niet echt zo.

Bedrijven zijn vaak geneigd om voor hun mobiele medewerkers een consumententablet of -smartphone te kopen omwille van de gunstige aanschafprijs. Om het apparaat te beschermen tegen stoten en vallen wordt er vervolgens een case bijgekocht. . Deze tactiek is echter alleen goedkoper op de korte termijn. In vergelijking met robuuste professionele toestellen zijn er bij consumentenmodellen namelijk veel meer schadegevallen en defecten, waardoor de kosten voor onderhoud, reparatie en vervanging over de hele gebruiksduur van het toestel aanzienlijk hoger oplopen.

“Deze verborgen kosten zijn moeilijk op voorhand in te schatten, maar over een periode van drie à vier jaar blijken robuuste, professionele apparaten op de werkvloer veel kostenefficiënter dan consumententablets of -smartphones. Bij de aankoop is het dan ook belangrijk om rekening te houden met de gebruiksduur en de gebruiksintensiteit  van het toestel”, stelt Lisbeth Lashmana, Marketing Manager Benelux van Panasonic Toughbook, internationaal marktleider in robuuste en professionele notebooks en tablets.

Gevoelige hardware
Cases kunnen bestaan uit duurzame materialen zoals plastic, rubber of leer, maar een robuuste case maakt de interne hardware van de tablet of smartphone niet veel schadebestendiger. Lisbeth Lashmana: “In consumententoestellen worden connectoren vastgesoldeerd of -gekleefd, waardoor ze erg gevoelig zijn voor vibraties. De meeste cases kunnen interne schade niet verhinderen.” In robuuste toestellen worden connectoren verstevigd of gemonteerd met rubber of schuim, zodat ze ongevoelig worden voor schokken en stoten. Dat is vooral belangrijk voor medewerkers die veel onderweg zijn met hun toestel.

Binnen- of buitengebruik
In direct zonlicht wordt de display van de meeste tablets of smartphones onleesbaar, wat onproductief is voor professionals die buiten de kantooromgeving werken. Een UV-werende folie kan daar weinig aan doen. De displays van robuuste toestellen worden gemaakt om ook bij het felste zonlicht leesbaar te blijven. “Daarnaast verhoogt een case het risico op oververhitting, omdat de warmte minder goed weg kan. Een robuust toestel is zodanig ontworpen dat de interne hardware steeds op een optimale temperatuur wordt gehouden”, weet Lisbeth Lashmana.

Minder toegankelijke poorten en accessoires
Een case kan bepaalde poorten blokkeren of het bedienen van toetsen en knoppen moeilijker maken. Bovendien verminderen cases het bereik van draadloze signalen als WiFi, NFC, Bluetooth of 3G/4G/LTE. Robuuste toestellen zijn daarentegen ontworpen met de maximale toegankelijkheid van hun poorten in het achterhoofd. Hun draadloze signalen zijn ook versterkt, zodat professionals nooit verbindingsproblemen hebben, waar ze ook werken. Dit zijn cruciale overwegingen bij de aanschaf van apparatuur en accessoires voor mobiele professionals.

“Bedrijven moeten zich de vraag stellen of hun keuze in de praktijk wel zo kostenbesparend of rendabel is. Wij stellen vast dat veel bedrijven een te groot initieel vertrouwen hebben in de combinatie van een case en een consumentenmodel. Achteraf krijgen ze daar meestal spijt van. Daarom is het belangrijk om al vanaf het begin bij de keuze van een tablet of smartphone voor professioneel gebruik goed rekening te houden met de behoeftes van de eindgebruiker en de eisen die in de praktijk aan de mobiele apparatuur gesteld worden”, besluit Lisbeth Lashmana van Panasonic Toughbook.