BACK TO PRODUCT CATEGORY
Presentatie van de AK-UB300, een 4K multipurpose camera met 2/3-type lensbevestiging voor veelzijdigheid
AK-UB300
4K multipurpose camera
Main product image
Belangrijkste functies

Hoge gevoeligheid (f10/2000 lx) en weinig ruis (S/N 60 dB)

Dankzij de ingebouwde optische conversielens kunnen standaard 2/3-type-lenzen met een B4-lensfitting worden gebruikt; de grote 4K-sensor zorgt voor een uitstekende beeldkwaliteit door maximaal gebruik te maken van invallend licht.

Gelijktijdige output in UHD (4x3G-SDI) en HD (3G-SDI) [4K] 3G-SDI×4: 3840×2160/50p, 25p, 24p [HD] 3G-SDI: 1080/50p, 50i, 25p*1, 24p (native), 25PsF, 24PsF, 720/50P

Met de HD-bijsnijdfunctie kan de gebruiker een bijgesneden HD-beeld krijgen van een 4K-beeld, met vier keer meer zoombereik

Ondersteuning voor IP-streaming en IP-bediening: Streaming video-output is beschikbaar in maximaal vier gelijktijdige H.264-streams bij uiteenlopende gegevensoverdrachtssnelheden. Bediening via het netwerk vereenvoudigt de installatie en maakt de camera compatibel met een hele reeks externe controllers.

Dit product maakt onderdeel uit van ons optionele garantieprogramma van twee jaar. Dit programma is een verbetering van een van de beste serviceprogramma’s in de branche en biedt alle klanten de best mogelijke service na verkoop.

 

AK-UB300

De AK-UB300 is bij uitstek geschikt voor het nauwkeurige camerawerk en de hoge beeldkwaliteit die nodig zijn voor sport, externe studio's, weersinformatie, liveconcerten en andere toepassingen. De camera levert 4K-beeldkwaliteit zelfs bij low-budget opnamen in een kleine studio en is bovendien een uitstekende keuze voor luchtopnamen.

Zelfs in HD is de AK-UB300 een uitstekende vervanger voor bestaande boxcamera’s en biedt zo een soepele overgang naar 4K- en op IP gebaseerde systemen. Met talloze functies is de veelzijdigheid groot in elke toepassing.

 • Hoge gevoeligheid (f10/2000 lx) en weinig ruis (S/N 60 dB): Om het gebruiksgemak te maximaliseren en te voorzien in een breed scala aan behoeften, heeft de AK-UB300 een hogegevoeligheidsmodus die te vergelijken is met
  of zelfs beter is dan elke vorige HD boxcamera als het gaat om gevoeligheid en S/N-verhouding.
 • AK-UB300B4-lensfitting: door een ingebouwde conversielens toe te passen, kan elke bestaande 2/3-type lens worden gebruikt. Met behulp van een grootformaat 4K-sensor wordt een uitstekende beeldkwaliteit verkregen door maximaal gebruik te maken van invallend licht.
 • Gelijktijdige UHD- (4x 3G-SDI) en HD-uitgangen (1x 3G-SDI en 1x HD-SDI): de Quad-SDI-uitgangskaart wordt standaard meegeleverd; in de toekomst zou deze kunnen worden vervangen door andere optionele 4K-uitgangen, zoals glasvezel.
 • HD-bijsnijdfunctie, om een bijgesneden HD-beeld te krijgen van het 4K-beeld, met 4 keer meer zoombereik.
  Het HD-bijsnijdgebied kan worden geregeld met externe controllers van Panasonic, zoals de AW-RP50 of de AW-RP120.
 • AK-UB300Ondersteuning voor IP-streaming en IP-bediening: Streaming video-output is beschikbaar in maximaal vier gelijktijdige H.264-streams bij uiteenlopende gegevensoverdrachtssnelheden. Bediening via het netwerk vereenvoudigt de installatie en maakt de camera compatibel met een hele reeks externe controllers.
 • Compatibel met pan/tilt-systemen: dankzij de compacte behuizing, het lage gewicht en de netwerkbesturing, kan de camera worden gemonteerd in een pan/tilt-configuratie, zowel met systemen van Panasonic (AW-PH405 of AW-PH400) als van andere fabrikanten (Vinten-Radamec, Telemetrics, AR+).  
 • ND-filters: dankzij een ND-filterwiel met 4 standen (ND1/4, ND1/16, ND1/64) kan de camera worden gebruikt in omstandigheden met veel licht.
 • Slimme functie: de camera corrigeert automatisch het beeldniveau en de kleur overeenkomstig de veranderingen op de buitenlocatie waar de camera wordt gebruikt.

 

 

UHD-bijsnijdfunctie

In de UHD-bijsnijdmodus kan een HD bijgesneden beeld van het UHD-signaal worden uitgestuurd naar de HD-terminals. Het HD bijgesneden beeld heeft een 4 keer zo groot zoombereik dan het oorspronkelijke UHD-beeld, terwijl de bestaande resolutie van 1920x1080 pixels behouden blijft. 

UHD Cropping AK-UB300

Er kunnen maximaal drie bijsnijdframes worden gebruikt (geel, magenta en groen). Er kan echter slechts één hiervan tegelijk worden geselecteerd als HD-bijsnijdoutput. 

De bijsnijdframes zijn alleen zichtbaar op de output van HD-SDI nr. 2 en ze kunnen in real time worden geplaatst vanaf externe controllers (RP50, RP120) of vanuit het OSD-menu van de camera.

Videostreaming

Video Streaming AK-UB300

U kunt de camera aansluiten op een computer om het videosignaal in een webbrowser te bekijken. Door het IP-adres als URL in te voeren, kunnen maximaal vier kanalen met videostreaming worden weergegeven. 

Internet Explorer en Safari zijn de aanbevolen webbrowsers. Op de Setup-pagina kunnen de codering (H.264 of JPEG), het beeldformaat (tot Full HD-resolutie), de bitrate (maximaal 24 Mbps) en andere instellingen met betrekking to streaming worden geselecteerd. Vanuit één browser kunnen beelden afkomstig van meerdere camera’s (4 of 16) in één keer worden bevestigd. Andere toepassingen, zoals VLC, kunnen worden gebruikt om de videostreaming af te spelen.

Het camera-instelmenu is niet toegankelijk via de webbrowser, in tegenstelling tot de PTZ-camera. 

 

Bediening vanaf pc en Mac.

De AK-UB300 kan via een netwerk worden bediend vanaf een pc of een Mac door gebruik te maken van de UB300 Setting Tool, die gratis beschikbaar is op de PASS-website van Panasonic.

Met dit softwareprogramma kan het instelmenu worden gewijzigd en de firmware worden bijgewerkt. Ook is het mogelijk het OSD-menu te openen. UB300 Setting Tool

 

Bediening vanaf externe panelen van Panasonic

In eerste instantie kan de AK-UB300 worden bediend met de externe controllers AW-RP50 en AW-RP120 van Panasonic, zowel via het netwerk als via een seriële aansluiting. Er kunnen enkele basisaanpassingen worden uitgevoerd, zoals RB Gain en Ped, Master Detail, White & Black Balance en ND-filter. Voor fijnafstellingen is het OSD-menu nodig. Iris, zoomen en scherpstellen kunnen wel worden geregeld. In de UHD-modus kan de plaatsing van het bijsnijdframe worden gedaan met behulp van de PT-joystick. Een firmware-update is vereist voor de RP-controllers.

Met ingang van januari 2017 ondersteunt het afstandsbedieningspaneel AK-HRP200 ook UB300. Na februari 2017 ondersteunen dezelfde ROP’s als de studiocamera (AK-HRP1000 en AK-HRP1005) AK-UB300 via het netwerk; later (april 2017) is ook een seriële aansluiting mogelijk.

Op deze manier kan UB300 op eenvoudige wijze worden geïntegreerd in systemen met ofwel PTZ-camera’s ofwel studiocamera’s. Door dezelfde externe panelen te gebruiken voor de bediening profiteert de operator van een vereenvoudigde en gemeenschappelijke manier van werken.  

UB300 Control Panels

Compatibiliteit met pan/tilt-systemen

De AK-UB300 kan worden gebruikt in een pan/tilt-configuratie, zij het met enkele beperkingen.  

 • UB300 is compatibel met de pan/tilt-systemen AW-PH400 en AW-PH405 van Panasonic. De camera moet echter een externe voeding hebben en de pan/tilt kan niet het aan- en uitzetten van de camera bedienen. 3G-SDI-signalen kunnen niet worden aangesloten via de pan/tilt-kop.
 • UB300 maakt gebruik van hetzelfde protocol en dezelfde interface als eerdere AK-HC1800/1500-modellen. Dezelfde kabel kan worden gebruikt voor de aansluiting van de pan/tilt-kop.
 • Sommige functies werken in eerste instantie mogelijk niet. Dit zal worden opgelost met de upgrade in april 2017. 
 • UB300 is niet compatibel met de pan/tilt-systemen AW-PH360 en AW-PH650 van Panasonic.

Daarnaast zal de AK-UB300 worden ondersteund door robotsystemen van andere fabrikanten. Een en ander is momenteel nog in ontwikkeling en in de toekomst kunnen mogelijk ook veel andere functies worden bediend.

 • Vinten-Radamec: de camera kan worden gemonteerd op de pan/tilt-kop FHR-35. De lens en de pan/tilt-functies kunnen worden bediend vanaf de HDVRC van Vinten.  
 • Telemetrics: de camera kan worden gemonteerd op de pan/tilt-kop PT-LP-S5. De lens en de pan/tilt-functies kunnen worden bediend vanaf de RCCP-1.  
 • AR+: de camera kan worden geïnstalleerd op de 6-assige robotarm ARCAM, die kan worden bediend vanuit de ARcaptur-software (ook compatibel met andere systemen).

 

Digitale nevelonderdrukking

Dit is een functie om de waas in het beeld te verminderen en het makkelijker te maken om personen of objecten met weinig contrast als gevolg van nevel te zien. De sterkte van het effect kan handmatig worden aangepast afhankelijk van de dikte van de mist.

Dit kan een nuttige functie zijn wanneer de camera buiten wordt gebruikt als beauty-camera of weercamera. De functie is beschikbaar in zowel UHD- als HD-modus. 

Digital Haze Reduction UB300

 

UB300 als buitencamera

De AK-UB300 biedt verscheidene functies voor het optimaliseren van het gebruik als buitencamera (beauty-cam, weathercam, enz.). Digitale nevelonderdrukking verbetert het contrast bij dichte mist en de slimme modus past automatisch het beeldniveau en het contrast aan de veranderende lichtomstandigheden aan. Met behulp van ND-filters kan de hoeveelheid licht handmatig worden geregeld en met de UHD-bijsnijdmodus kan 4x worden gezoomd met de bestaande Full HD-resolutie.

 

Verscheidenheid aan opname-codecs en -modi.

In eerste instantie zal de AK-UB300 de volgende UHD- en HD-formaten en de bijbehorende output ondersteunen:

AK-UB300 Formats

 • Er zijn 3 belangrijke systeemformaten: UHD (3840x2160), UHD CROP (1920x1080) en HD (1920x1080)
 • 4K-ondersteunde formaten bij de Quad-SDI-output: 3840x2160/50p, 25p, 24p
 • HD-ondersteunde formaten bij de 3G-SDI-output: 1080/50p, 50i, 25psF, 24; 720/50p
 • De camera is in staat gelijktijdig drie formaten en outputs te leveren: UHD via Quad-SDI, 1080/50p via 3G-SDI en 1080/50i via HD-SDI.
 • Het OSD-menu is alleen beschikbaar bij de HD-SDI nr. 2-output. Daarnaast kan status-, peaking- en scherpstelhulpinformation worden weergegeven bij deze output.
 • Het streaming-videosignaal via het netwerk kan ook worden gebruikt voor bewaking, inclusief OSD-menu en Status.
 • In de UHD-bijsnijdmodus en de HD-modus zijn de outputs UHD nr. 3 en nr. 4 niet ingeschakeld.
 • Er staat een versie-upgrade gepland voor april 2017, waarbij het aantal ondersteunde formaten zal worden uitgebreid, bijvoorbeeld met UHD/25psF en de modus UHD-bijsnijden in 50i.

AK-UB300 Formats April 2017

 

Andere functies ter ondersteuning van professioneel camerawerk

 • Scanomkering: het beeld kan verticaal of horizontaal omgekeerd worden weergegeven
 • DRS: het dynamisch bereik kan worden vergroot door het beeldsignaal te comprimeren voor uitzonderlijk heldere gebieden die overbelicht zijn tijdens normale opnamen, terwijl het contrast behouden blijft
 • Scherpstellingshulpfunctie: uitgebreid display, scherpstellingshulp-kleurendisplay (rood of groen) en de scherpstelbalk kunnen worden weergegeven in de monitoroutput, om gemakkelijk op het doel scherp te stellen.
 • FBC: de camera is voorzien van een functie voor het compenseren en verminderen van de flashbandinterferentie die optreedt bij het maken van opnamen in omgevingen waar sprake is van stroboscopisch flitslicht.
 • Fijnafstelling: de camera biedt een hoge mate van beeldkwaliteitsafstelling, waaronder detail, huidtint, lineaire matrix, 12-assen kleurcorrectie, gamma en nog veel meer.
 • Genlock-input:  de camera kan worden vergrendeld op het referentiesignaal dat wordt aangeleverd door een externe bron, via G/L IN- of I/F-terminals. 

 

Klik hier voor een lijst van bedieningshandleidingen die u kunt downloaden.

LAAT MEER ZIEN

 • Brochures
Marketing
Brochures
Image Data
Operating Instructions
Marketing Videos
Spec Sheets

Service and Support
 • AK-UB300GJ Brochure PDF (English)
  AK-UB300GJ Brochure PDF (English)
  Brochure PDF: AK-UB300GJ
  Wed, 06/04/2022 - 15:45
  Download pdf - 3.81 MB
  2022 Broadcast and Pro AV Quick Reference Guide
  2022 Broadcast and Pro AV Quick Reference Guide
  2022 Broadcast and Pro AV Quick Reference Guide
  Tue, 11/08/2020 - 15:32
  Download pdf - 1.81 MB
  SDR HDR Studio System
  SDR HDR Studio System
  Tue, 19/02/2019 - 10:11
  Download pdf - 616.83 KB
  System Camera and Switcher Product Lineup Catalog [March 2019]
  System Camera and Switcher Product Lineup Catalog [March 2019]
  Catalog : System Camera and Switcher Product Lineup Catalog PDF
  Wed, 17/04/2019 - 13:29
  Download pdf - 21.53 MB
 • Broadcast & ProAV Operating Manual Database
  Broadcast & ProAV Operating Manual Database
  Link to the Panasonic global Operation Manual Database for Broadcast & ProAV Products
  Mon, 12/02/2018 - 13:50
  Download File
 • AK-UB300: Virtual Studio Concept and Workflow at KST Moschkau GmbH
  AK-UB300: Virtual Studio Concept and Workflow at KST Moschkau GmbH
  AK-UB300: Virtual Studio Concept and Workflow at KST Moschkau GmbH
  Tue, 20/03/2018 - 10:12
  View video
  Panasonic Live @ IBC - Robotics and 360 degree VR camera
  Panasonic Live @ IBC - Robotics and 360 degree VR camera
  Panasonic Live @ IBC - Robotics and 360 degree VR camera
  Tue, 20/03/2018 - 10:12
  View video
  VIDEO: Professional broadcasting with the AK-UB300 and Robyhead D1 from Movicom
  VIDEO: Professional broadcasting with the AK-UB300 and Robyhead D1 from Movicom
  Newly designed 4K-ready pan-tilt Robyhead D1 by Movicom is a perfect companion to the AK-UB300 UHD box-sized camera. Featuring fiber connectivity for long distances, IP control or teleprompter compliant, the integrated configuration of the camera and pan-tilt head can be used in different environments such as studios, sport stadiums, theatres and conference halls.
  Tue, 25/09/2018 - 13:17
  View video

Please see below the services available for this product. You can also use this section to access the general Service & Downloads area of the website or contact our Technical Support team.

ALGEMENE SERVICE EN DOWNLOADS CONTACT OPNEMEN MET DE TECHNISCHE ONDERSTEUNING

Please see below the services available for this product. You can also use this section to access the general Service & Downloads area of the website or contact our Technical Support team.

ALGEMENE SERVICE EN DOWNLOADS CONTACT OPNEMEN MET DE TECHNISCHE ONDERSTEUNING

There are currently no key services available.

Please see below the services available for this product. You can also use this section to access the general Service & Downloads area of the website or contact our Technical Support team.

ALGEMENE SERVICE EN DOWNLOADS CONTACT OPNEMEN MET DE TECHNISCHE ONDERSTEUNING

There are currently no other services available.

Power DC12 V (DC11 V - 17 V)
Power Consumption 40 W (body only, when 3G SDI x 4 is output) 60 W (maximum power when all accessories are connected and each output terminal is outputting at maximum)
Ambient Operating Temperature -10 °C to 45 °C (14 °F to 113 °F) (Preheating required under a temperature 0 °C (32 °F) or below)
Storage Temperature -20 °C to 60 °C (-4 °F to 140 °F )
Ambient Operating Humidity 85% or less (relative humidity)
Weight Approx. 1.6 kg (3.53 lbs.) (body only)
Dimensions (W x H x D) Body only 110 mm x 140 mm x 160 mm (4-11/32 inches x 5-17/32 inches x 6-5/16 inches) (excluding protrusions)
Pickup Devices 11 million pixels, MOS x 1
Lens Mount 2/3-type bayonet
ND Filter CLEAR, 1/4, 1/16, 1/64
Gain -6, -3, 0, 3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, 24, 27, 30, 33, 36 dB
Total Gain Selectable from 6, 12, 18, 24 dB
Shutter Speed ・ [60p]/[59.94i]/[59.94p] mode:1/100, 1/120, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000, 1/1500, 1/2000 seconds ・ [29.97p] mode:1/48, 1/50, 1/60, 1/96, 1/100, 1/120, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000, 1/1500, 1/2000 seconds ・ [23.98p] mode:1/48, 1/50, 1/60, 1/96, 1/100, 1/120, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000, 1/1500, 1/2000 seconds ・ [50i]/[50p] mode:1/60, 1/100, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000, 1/1500, 1/2000 seconds ・ [25p] mode:1/48, 1/50, 1/60, 1/96, 1/100, 1/125, 1/250, 1/500, 1/1000, 1/1500, 1/2000 seconds ・ 180.0 deg, 172.8 deg, 144.0 deg, 120.0 deg, 90.0 deg, 45.0 deg
Synchro Scan Shutter ・ [60p]/[59.94i]/[59.94p] mode:1/61.7 to 1/6130 seconds ・ [29.97p] mode:1/30.9 to 1/2600 seconds ・ [23.98p] mode:1/24.7 to 1/2880 seconds ・ [50i]/[50p] mode:1/51.5 to 1/6250 seconds ・ [25p] mode:1/25.7 to 1/3130 seconds
Shutter Open Angle 3 deg to 359.5 deg (can be set in 0.5 deg steps)
Sensitivity [NORMAL]: F6 (2000 lx, 3200 K, 89.9% reflection, 1080/59.94i)/ F7 (2000 lx, 3200 K, 89.9% reflection, 1080/50i) [HIGH SENS]: F10 (2000 lx, 3200 K, 89.9% reflection, 1080/59.94i)/ F11 (2000 lx, 3200 K, 89.9% reflection, 1080/50i)
Minimum Subject Brightness Approx. 0.01 lx (50%, F1.4, +36 dB (gain), +24 dB (total gain), 29.97p/59.94 Hz, 25p/50 Hz)
Image S/N 60 dB (standard) ([DNR] = [ON])
Horizontal Resolution HD: 1000 TV lines or above (center) UHD: 1800 TV lines or above (center)
[HD SDI Out 1] Terminal BNC x 1 3G/1.5G HD SDI: 0.8 V [p-p], 75 Ω
[HD SDI Out 2] Terminal BNC x 1 1.5G SDI: 0.8 V [p-p], 75 Ω
[UHD/HD SDI Out 1] Terminal BNC x 1 3G/1.5G SDI: 0.8 V [p-p], 75 Ω
[UHD/HD SDI Out 2] Terminal BNC x 1 3G/1.5G SDI: 0.8 V [p-p], 75 Ω
[UHD/HD SDI Out 3] Terminal BNC x 1 3G/1.5G SDI: 0.8 V [p-p], 75 Ω
[UHD/HD SDI Out 4] Terminal BNC x 1 3G/1.5G SDI: 0.8 V [p-p], 75 Ω
[G/L In] Terminal BNC x 1, 1.0 V [p-p], 75 Ω
[I/F] Terminal D-SUB x 1, 15-pin
[Tally Out] Terminal 4-pin x 1
[IRIS] Terminal 12-pin x 1
[Zoom/Focus] Terminal 12-pin x 1
[LAN] Terminal 100BASE-TX/10BASE-T
[DC In] Terminal XLR x 1, 4-pin, DC12 V (DC11 V - 17 V)