• Professional Camera Solutions

Panasonic en Canon demonstreren oplossing voor 4K-video over IP op NAB 2016

Panasonic toont op NAB 2016 de resultaten van een samenwerking met Canon Inc. aan een voorgestelde VoIP-oplossing (Video over IP), waarvoor de onlangs ontwikkelde VoIP-gateway voor 4K en HD wordt gebruikt en via IP-netwerken wordt overgebracht in real-time, voor naadloze videoswitching. In afwachting van 40K/60p-transmissie werkt Panasonic samen met andere partijen aan VoIP-trials.

Op de NAB worden de stands van Panasonic (C3607) en Canon (C3627) via een 10 Gb Ethernet-kabel met elkaar verbonden, waarbij in elke stand een 4K-camera staat en in de Panasonic stand ook een 4K-videoserver. Zo demonstreren beide bedrijven samen een systeem waarin de VoIP-gateway wordt gebruikt en gebruikers, met ondersteuning van switchingsoftware, kunnen kiezen welke video van de server weergegeven wordt.

De VoIP-gateway converteert 40K/60p-basebandsignalen naar IP-pakketten en maakt met TICO-compressie de transmissie mogelijk van maximaal drie kanalen met 4K/60p via één 10 Gb Ethernet-kabel. De gateway maakt 4K/60p-signalen via twee kanalen of HD-signalen via acht kanalen mogelijk in een 1U-formaat, conform SMPTE 2022, SMPTE 2059 en SMPTE RDD 35, alsmede tijdsynchronisatie via het IP-netwerk.

“Vanuit de televisiesector is er steeds meer interesse voor liveproducties in HD, 4K en 8K”, verklaart Guilhem Krier, hoofd Product Marketing & Business Development Europe. “IP-technologie heeft de capaciteit en flexibiliteit om dit te bereiken en verspreiden naar het grote publiek. Met lichte videocompressie wordt de overdracht van 4K-video realistisch. Om dit te bereiken werkt Panasonic samen met intoPIX, dat de TICO-codec ontwikkelde.”

Voor Panasonic is een open en flexibele benadering van het gebruik van IP-technologie voor videoproductie een absolute voorwaarde is voor het verder ontwikkelen van VoIP in de hele sector. Panasonic voorziet dat het in de toekomst de VoIP-gatewayfunctionaliteit rechtstreeks in producten zal inbouwen, zodat videoproductieapparatuur via VoIP naadloos op elkaar kan worden aangesloten. Panasonic sloot zich in maart 2016 officieel aan bij de Alliance for IP Media Systems (AIMS).

Meer informatie over Broadcast- en ProAV-producten van Panasonic vindt u op https://nl.business.panasonic.be/professional-camera/