• Professional Camera Solutions

Panasonic kiest voor samenwerking om AV-oplossingen voor live- en studiobeelden tot leven te brengen op de IBC 2017

Panasonic wil zich inzetten voor samenwerking met het bedrijfsleven door oplossingen te creëren die de waarde van bedrijven, live-evenementen en de productie-industrie verhogen. Tijdens IBC 2017 heeft de Japanse producent een aantal samenwerkingen aangekondigd, waarmee het bedrijf kan doorgroeien van hardwareleverancier naar een aanbieder van geïntegreerde oplossingen met multi-technologie. Met het succes van de externe camera's en studiocamera’s als basis, werkt Panasonic samen met andere bedrijven om robotsystemen, nieuwe protocollen en volgsystemen te ontwikkelen.

Een nieuwe ontwikkelingssamenwerking met Vislink en Videosys zal leiden tot de eerste compatibele draadloze modules voor het studiocamera-aanbod van Panasonic. Deze maken het mogelijk een camera op afstand te bedienen en video te versturen via HF-band, met een externe module die eenvoudig aan de batterijplaten van de camera kan worden gekoppeld. 

Panasonic kondigde hierbij  een HDR-update aan voor de studiocamera's, die nu HDR zowel in HD als in 4K ondersteunen. HDR zorgt voor contrastrijke beelden voor een betere ervaring oplevert. De huidige HDR-mogelijkheden van de AK-UC3000 (4K), de AK-HC5000 (Full HD) studiocamera en de AK-UB300 (4K) boxcamera worden vanaf oktober uitgebreid. Deze update biedt 100% regelbare white clip, Knee en zwart-gamma en een verbeterde Viewfinder-instelling, om nog beter te kunnen filmen in HDR.

Voor liveproducties heeft Panasonic een samenwerking aangekondigd met MOVICOM, waarbij de focus ligt op het ontwikkelen van een pan/tilt-kop op maat geschikt voor 4K, een mooie aanvulling op de AK-UB300 boxcamera. Die heeft een hypermodern koolstofvezel ontwerp, een SDI-, glasvezel- en Ethernet-verbinding en een soepele pan/tilt-kop die voldoet aan de strenge eisen van uitzendtoepassingen.  

Daarnaast heeft Panasonic een Europees distributiecontract getekend met Antelope voor hun nieuwste generatie microcamera's. De Antelope PICO, een zeer klein uitzendcamerasysteem van het type 2/3, biedt een permanent livesignaal en een slowmotion-signaal tot maximaal 350 fps. Het systeem is zien op de stand van Panasonic, samen met de Antelope ULTRA, een supercompacte 4K-camera die tot 60 fps levert via één 12G SDI-kabel.

Panasonic heeft ook een exclusieve distributieovereenkomst getekend met AR+ en waardoor het nu in heel Europa unieke robotsystemen kan aanbieden en ondersteunen. Bovendien gaat het bedrijf ook samenwerken met TECNOPOINT voor spoorwegcamerasystemen, die uitermate geschikt zijn voor de AW-HE130 externe camera’s. Als het gecombineerd wordt met de bijbehorende PTZ-bedieningsinterface, is het een ideaal systeem voor reality-tv en live-events.

Met de introductie van het AV-HLC100 live production centre, met NDI-ondersteuning, heeft Panasonic ook haar assortiment switchers uitgebreid. Dit op software gebaseerde all-in-one systeem kan IP- en SDI-bronnen mixen en tegelijkertijd opnemen, audio mixen, graphics toevoegen en streamen naar het internet met RTMP en NDI. 

In het hogere segment komt Panasonic met nieuwe high-end switchers, die vanaf het voorjaar/zomer 2018 verkrijgbaar zullen zijn. De AV-HS7300 is een krachtige en flexibele switcher die speciaal ontworpen is voor 4K-productiebehoeften. Deze switcher wordt gedemonstreerd op de stand, samen met de 4K-studiocamera’s, boxcamera's en andere 4K-bronnen van Panasonic.

Also making a European debut at IBC is Panasonic’s recently announced line-up of professional integrated cameras with built-in Network Device Interface (NDI) support.

IBC is ook de Europese primeur van de recent aangekondigde professionele geïntegreerde camera’s met ingebouwde NDI-ondersteuning (Network Device Interface). Zo worden de AW-HN40, AW-UN70 en AW-HN130 toegevoegd aan het huidige aanbod PTZ-modellen. Een andere aanvulling op het PTZ-assortiment is de AW-HN38.Deze camera heeft een set krachtige functies vergelijkbaar met de AW-HN/HE40, met 22x zoom, HDMI en ingebouwde IP-connectiviteit. Met versie 3 van deze NDI-ondersteuning kunnen gebruikers hun Panasonic PTZ-camera rechtstreeks aansluiten op een NDI-netwerk.

Tijdens IBC 2017 wordt ook een integratie met Live U aangekondigd. Live U Solo wordt nu ondersteund door alle Panasonic P2-camera's, zodat je met één druk op de knop live kunt streamen naar social media.

Panasonic heeft tevens een nieuwe geheugenkaart aangekondigd. De AJ-P2M064BG microP2 card B-serie kan vanaf deze maand worden aangeschaft en is compatibel met SD-kaarten. Ze kunnen worden gebruikt als een SDXC-geheugenkaart voor de Panasonic UX-serie, AVC-camcorders en LUMIX digitale camera's.

Tot slot is ook de Panasonic 360-gradencamera te zien, die deze herfst op de markt komt. Dit systeem, dat bestaat uit een camerakop en een basiseenheid, gebruikt vier camera's om een 360-graden-video te produceren in ongecomprimeerde 4K, met een 2:1-beeldverhouding (afstandsgetrouw). Deze camera is ideaal voor 'live' toepassingen dankzij de zeer lage latency, uitermate nauwkeurige realtime actieve beeldsamenvoeging en automatische bediening van belichting en witbalans.

Wilt u meer weten over Panasonic op de IBC, kijk dan op: https://business.panasonic.nl/professional-camera/panasonic-ibc-2017