Panasonic kondigt workflowoptimalisatie aan op IBC 2014

Panasonic (PSCEU) heeft op IBC 2014 de langverwachte VariCam geïntroduceerd, het paradepaardje van een groot aantal producten en innovaties waarmee film- en tv-productie heel wat eenvoudiger zal worden. Naast de nieuwe VariCam onthulde de specialist in broadcasting ook een superlichte schoudercamera voor Electronic News Gathering, videotransmissie en bewerking in de Cloud, een uiterst gebruiksvriendelijk systeem voor remote camerabediening, en een compacte switcher.

De VariCam heeft hetzelfde slimme modulaire ontwerp dat voor het eerst werd geïntroduceerd op de NAB Show in Las Vegas. Deze derde generatie VariCam omvat twee modellen: de super35mm 4K VariCam 35 en de snelle HD VariCam HS van het 2/3-type.

André Métérian, hoofd van de afdeling Professional Camera van Panasonic: "Net als de originele VariCam is de VariCam 35 uitgerust met een V-Log-gamma, wat zorgt voor een groot lichtbereik van niet minder dan 14+ stops. Bovendien kan met de camera in twee verschillende formaten en codecs worden opgenomen. In combinatie met de geïntegreerde colour grading-functie is het bijvoorbeeld mogelijk om tegelijk in 4K master en HD op te nemen, en om al ter plaatse de kleurcorrectie aan te passen. Voor productiehuizen betekent dat een beduidende stap vooruit bij het stroomlijnen van hun workflows."

"Met de VariCam HS zijn vloeiende slow-motioneffecten mogelijk doordat opnames worden gemaakt bij 240fps HD zonder cachegeheugen ", vult Métérian aan.

De nieuwe VariCam 35 en VariCam HS zijn verkrijgbaar vanaf oktober 2014.

 

Nieuws verzamelen was nog nooit zo eenvoudig

Met de introductie van 's werelds lichtste  schoudercamcorder van het 2/3-type met 3MOS-beeldsensoren wil Panasonic ook ENG (Electronic News Gathering) een stuk eenvoudiger maken.

De AJ-PX800, die vanaf oktober op de markt zal zijn, weegt slechts 2,8 kg, kan zowel in SD als HD opnemen, en wordt geleverd met een groot aantal codecs, waaronder AVC-Intra en de codec-set AVC-Long G (50/25/12Mbps).

"Belangrijk is dat de camera standaard is uitgerust met een LAN-/ethernetpoort voor een bekabelde netwerkverbinding. Optioneel kan ook worden gekozen voor een draadloze verbinding. Hierdoor kunnen functies zoals Proxy Preview en bediening op afstand worden gebruikt vanaf een pc, Mac, tablet of smartphone. Daarnaast ondersteunt de camera 4G/LTE-netwerkverbindingen waardoor omroepredacties de opgenomen gegevens meteen kunnen bewerken. Dit zorgt voor een snellere oplevering van nieuwsberichten, en baant ook de weg voor live streaming", voegt Métérian daar nog aan toe.

Tests met de Electronic News Gathering-workflow werden vorige maand gestart met Independent Television News (ITN), een belangrijke omroep in Groot-Brittannië. Deze tests zullen verder worden uitgerold bij uitzendpartners in landen over de hele wereld.

De AJ-PX800 wordt samen met een nieuwe draagbare recorder, AJ-PG50, geïntroduceerd. Deze laatste kan uitpakken met dual-codec recording, twee micro-P2-kaartslots en een normale P2-kaartslot.

 

Video in de Cloud

Dankzij een samenwerking met LiveU ondersteunen toekomstige professionele camcorders van Panasonic een rechtstreekse verbinding met LiveU Central. Met dit unified beheersysteem kunnen broadcast professionals zowel live- als opgenomen beelden verkrijgen, die centraal of op afstand bekijken, en ze live uitzenden of integreren in programma's.

"Door samen te werken met LiveU kunnen we zorgen voor livetransmissie en bestandsoverdracht naar een wereldvermaarde site. Dat zal de workflow van onze klanten nog efficiënter maken", aldus Kunihiko Miyagi, hoofd van de Professional AV Business Unit.

'Tap and Go'-afstandsbediening

Panasonic heeft de handen ineen geslagen met VidiGo om een Tap Camera-systeem te ontwikkelen. Het systeem is verkrijgbaar vanaf maart 2015 en maakt het mogelijk om een camera snel en eenvoudig op afstand te bedienen. De gebruiker kan daarbij de camera richten door op het gewenste punt op het scherm van een tablet te tikken.

"Dit systeem maakt het mogelijk om remote camera’s efficiënt te bedienen zonder technische kennis. Het Tap Camera-systeem biedt heel wat mogelijkheden op het vlak van conferencing en onderwijs", zegt Métérian. "De gebruiksvriendelijkheid betekent dat er geen gespecialiseerde cameraondersteuning nodig is, wat leidt tot minder kosten. Zo kunnen meer organisaties een camera op afstandsbediening gebruiken."

Eenvoudig tussen feeds schakelen 

Op IBC was ook de nieuwe compacte videoswitcher van Panasonic te zien, die ontwikkeld is voor subcontrolekamers van studio's en voor buitenuitzendingen. De AV‑HS6000 is het eerste 2ME-model uit de HS-reeks van Panasonic en is voorzien van een nieuw ontworpen, gebruiksvriendelijk GUI-bedieningspaneel waarmee heel nauwkeurig tussen feeds kan worden geschakeld.

Breng voor meer informatie een bezoek aan de Panasonic-stand in hal 9, C45 op IBC 2014, of ga naar https://business.panasonic.eu