• Panasonic AG-AC30: Voor Actie & Sfeervolle Opnamen…

Panasonic AG-AC30: Voor Actie & Sfeervolle Opnamen…

Gereed voor actie en lichtsterk voor de opnamesituaties waar de sfeer er nu net zo toe doet, zijn belangrijke gebruikseisen voor menig videoamateur. Aangevuld met een handig draagbeugel ontwerp, ingebouwde videolamp, drie handmatige instelringen en XLR-microfoonaansluiting staat de Panasonic AG-AC30 in deze zijn 2K-mannetje. Een gedegen opname-instrument met geavanceerde (pro-)allures voor de mobile shooter.

Met de sfeervolle feestdagen, de winter en tal van in-huis-situaties op komst gaat menig videoamateur op zoek naar een lichtsterke en deels met de hand volledig instelbare camera. Daarbij blijkt de handcamcorder vaak toch te klein en lastig manueel instelbaar. Een grotere schoudercamcorder is te zwaar en te log en valt regelmatig toch wel lastig te bedienen. Dan komt de compacte lichtsterke camcorder met draagbeugel in het vizier.
De Panasonic AG-AC30 voldoet prima aan deze wensen. Lekker compact, drie instelringen (Focus, iris en zoom), twee XLR-inputs voor een externe microfoon, met twee handmatig regelbare audiokanalen twee SD-kaart-sloten, 20 maal zoom, intelligente AF en een 5-assige beeldstabilisatie. Dat deze camcorder in 2K (Full HD) in de hoogst mogelijke kwaliteit opneemt zal voor de meeste gebruikers geen bezwaar zijn. Hoogwaardige 4K is echt niet altijd nodig en maakt zowel de camcorder als de montageset een stuk duurder en gecompliceerder!

Echt voor gevorderden
De Panasonic AG-AC30 ziet er niet alleen behoorlijk professioneel uit maar presteert daar ook nog eens naar. Dat maakt deze compacte draagbeugel-camcorder geschikt voor de gevorderde video-amateur. Nee, echt moeilijk te bedienen is het allemaal niet. Je moet echter wel enig verstand en ervaring hebben met het opnemen van goede videoshots.
Het concept van de AG-AC30 is zoals gezegd gericht op:

  • Mobiel gebruik uit de hand. In het jargon run-and-gun.
  • Goed presteren onder lichtzwakkere opnamesituaties
  • Reportages, sport en actie.

De uitrusting van de camerabody laat weinig te wensen over. De belangrijkste opnamefuncties zijn naast automatisch ook comfortabel met de hand in te stellen. Wij noemen het scherpstellen, zoomen, diafragmeren, de beide geluidskanalen, witbalans, gain (versterking) en sluitertijden. Tevens zijn er vier voorprogrammeerbare knoppen aan boord.
Er zijn aparte toetsen voor tegenlichtcompensatie, videolamp aan/uit en Thumbnail voor het op het LCD-scherm weergeven van de af te spelen videoclips. Met de stevige draagbeugel neem je de AG-AC30 zo met het handje mee en kan je deze camera in bijna elke opnamepositie vasthouden. Handig zijn verder de verlichte LED-ring om aan te geven dat de camcorder loopt, twee SD-kaart-sloten met de mogelijkheid tot simultaan opnemen, ook naadloos overschakelen als er een kaart vol is en ook de bedieningskoppen (start/stop en zoom) bovenop de handgreep.  En natuurlijk zit er een accessoireschoen op de handgreep en rechts een afneembare houder voor het bevestigen van een externe microfoon.
Voor het volgen van de opnamen staan ter beschikking een normaal groot en 270 graden kantelbaar 3 inch 460.000 dot touchscreen en 0,24 inch tilt kleurenzoeker met 1.1555 dots. De menu’s zijn redelijk logisch en goed bereikbaar op het LCD-schermpje in te stellen.

Sensor & interne beeldverwerking
Panasonic past in de AG-AC30 een 1/3.1 inch BSI MOS sensor toe. Met 1/3 inch is de beeldsensor aanmerkelijk groter dan de 1/4, 1/6 en 1/8 typen die de goedkopere handcamcorders vaak gebruiken. BSI staat voor Backlight illuminated sensor (= een van achteren aangelichte beeldchip) met als resultaat dat het opvallende licht direct de lichtgevoelige diodes treft zonder eerst de ondersteunende bedrading en elektronica te behoeven passeren. Zowel de grote van 1/3.1 inch als de BSI constructie maken de MOS-sensor een stuk lichtgevoeliger.

De effectieve beeldsresolutie voor Full HD bedraagt 6,03 Megapixels. Dat is prima voor 2K (1920 x 1080 pixels) video op 16:9. Fotograferen (stills) schiet de AG-AC30 op 2 Megapixels. Intern verwerkt deze camera de10 bits Full HD beelden op 4:2:0 en naar keuze 50 (i of P) of 25P beelden per seconde. De compressie is AVCHD of MPEG4. En de hoogste interne datasnelheid bedraag 50 Megabits per seconde bij MP4/MOV en 25 Mbps bij AVCHD.

Optische prestaties
Het zoomobjectief wordt door Panasonic zelf gebouwd doch de kwaliteitshand van Leica op de achtergrond valt goed te zien. Het gaat om een twintigvoudig type met als grootste beeldhoek 29,5 mm (kleinbeeld). In de praktijk net voldoende groothoek en lekker inzoomen bij sport, actie, natuur en pakkende close-ups.
Het handmatig scherpstellen valt bij 2K goed te beoordelen in zowel de zoeker als op het LCD-display. Desgewenst kan je nog een focus-assistent inzetten. De slimme (intelligente) AF stelt relatief snel automatisch scherp en behoorlijk snel. Missers komen weinig voor. De 5-assige beeldstabilisatie (Hybryde OIS) sluit goed aan op het uit de hand schieten. Als je niet te veel inzoomt blijft het beeld lekker stabiel en tamelijk schokvrij.

Overige specificaties
De Panasonic is standaard al voorzien van een ruime stevige zonnekap. Het ingebouwde LED-videolicht geeft op een afstand van 1 meter zo’n 300 Lux af. De kleurtemperatuur is 5000 graden Kelvin. Er zitten een diffusor- en 3000K kunstlichtfilter bij om het videolicht te verzachten. De ingebouwde microfoons voor Dolby Stereo geluid zitten bovenop en links en rechts van de videolamp. Het geluid kan er best mee door en valt handmatig goed bij te regelen via twee draaiknopjes. Met een externe microfoon krijg je uiteraard een stuk beter geluid. De ingangen voor audio zijn instelbaar op Mic, lijn en +48V fantoom. Er is een viervoudige tijdloop beschikbaar.
Tot de aansluitingen behoren USB high speed (1 voor externe dataopslag en de ander voor AV-media-connectie), HDMI, 3 x tulp (video, audio links en rechts), 2 x XLR, voeding extern en hoofdtelefoon.
Er blijven nog wel enkele wensen over. De LithiumIon accu van 2.900 mAh biedt voldoende capaciteit maar het opladen vindt helaas in de camera plaats. Er zijn geen grijsfilters aan boord. En er is geen 24P.

Praktijk
Het eerste dat opvalt is hoe licht (slechts 1,5 kg) als een veertje de camera is en dat hij heel comfortabel is te bedienen. Ideaal voor mobiel schieten, reportages, sport en actie of licht mee op reis nemen. De opgenomen Full HD-kwaliteit bij normaal licht is voor deze prijsklasse gewoon om te zoenen. De scherpte, kleurweergave en het vrij zijn van ruis steken ver boven tal van concurrenten uit.
Panasonic prijst de AG-AC30 aan als een camcorder voor lichtzwakke en sfeervolle opnamesituaties. Dat gaat in de gevallen met nog wat spaarzaam licht best goed. En zeker als de videolamp aanstaat. Alleen valt de beeldkwaliteit bij echt zwak licht terug. Niettemin doet deze camcorder het een stuk beter als andere camcorders in deze prijsklasse.

Conclusie
Samenvattend: veel waar voor je geld bij mobiele 2K opnamen in hoge kwaliteit met lang geen gek geluid. Zoals gezegd beschikt de Panasonic AG-AC30 naast een prima automaat ook over handmatige professionele bedieningsmogelijkheden. En dat zal de gevorderde videoamateur aanspreken. Naast sport, actie en reportages aanbevolen voor stemmige in huis- en avondopnamen. Daarbij is dat ingebouwde videolampje mooi meegenomen.

Prijzen & Info
Panasonic AG-AC30 € 1.599,- (excl. BTW)
Panasonic, www.panasonic.nl

Ulco Schuurmans