• Professional Camera Solutions

Voetbalwedstrijd Real Madrid- FC Barcelona voor het eerst in 4K

Het Spaanse Mediapro heeft tv-geschiedenis geschreven met de productie van de eerste voetbalwedstrijd in Ultra-High Definiton. Het ging om El Classico tussen Real Madrid en FC Barcelona. De wedstrijd werd niet alleen in HD geproduceerd en gedistribueerd naar 600 miljoen kijkers in 170 landen, maar de wedstrijd werd ook in UHD opgenomen met tien AK-UC3000-camera’s van Panasonic. Mediapro bevestigt hiermee zijn ambitie om van nu af aan grote sportevenementen in 4K te produceren.

Voor El Classico voerde Mediapro een kwaliteitstest en een functionele test uit met UHD-camera's tijdens een wedstrijd in de Liga Adelante tussen Leganés en Alcorcón. Na analyse van de verschillende opties voor de nieuwste generatie UHD-studiocamera's koos Mediapro er uiteindelijk voor om zijn nieuwe mobiele 4K-eenheid uit te rusten met AK-UC3000-camera's van Panasonic. De UC3000-camera’s leverden volgens Mediapro de beste prestaties en 4K-beeldkwaliteit. Het bewijs van de technologische stap voorwaarts die Panasonic heeft gemaakt met zijn studio-uitzendapparatuur. Behalve over de kwaliteit waren de professionals bij Mediapro enthousiast over de manier waarop Panasonic had geluisterd naar hun wensen en deze daadwerkelijk hadden geïmplementeerd in het eindproduct. Dit resulteerde onder meer in een grotere gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit.

De productie van El Classico in UHD werd gerealiseerd met nieuwe 4K Fujinon-lenzen, de FT-One-camera van For-A voor herhalingen in slow motion in 4K en UHD-ready EVS-servers. De videoproductie werd uitgevoerd met een Kahuna 360-mengpaneel uitgerust voor 4K.

Beeldkwaliteitsparameters

De AK-UC3000-camera kan tegelijk worden gebruikt in 4K en HD en is bovendien compatibel met B4-gemonteerde lenzen, wat de overgang van HD naar 4K vergemakkelijkt. De camera biedt een uitstekende balans tussen de verschillende beeldkwaliteitsparameters: hoge gevoeligheid, een goede signaal/ruisverhouding, hoge resolutie en breed dynamisch bereik. Daarnaast is de camera gemakkelijk te vervoeren en kent hij een laag verbruik. Verdere functies zoals een IP-connectie of transmissie van extra signalen via Trunk-channel via IP zullen binnenkort ook nog worden toegevoegd.

De AK-UC3000-camera maakt deel uit van een nieuw studiosysteem dat volledig opnieuw ontworpen is op basis van de behoeftes van de verschillende gebruikers die werden geraadpleegd. Zo is de cameracontrole-unit AK-UCU500 voorzien van gelijktijdige 4K- en HD-uitgangen en ondersteunt hij vezelverbindingen op afstanden tot 2000 meter. Beeldcontrole wordt uitgevoerd met de nieuwe AK-HRP1000 en HRP1005 afstandsbedieningsmodules. Deze zijn allebei zijn voorzien van IP-verbindingen om de installatie te vereenvoudigen en het beheer op afstand via IP-netwerken mogelijk te maken.

Ook nieuw is de AK-VHF100, een 9"-lcd kleuren viewfinder (230 mm) voorzien van focus assist-functies en externe signaal- en stroomingangen. Het systeem wordt gecompleteerd door een nieuwe master setup unit (MSU) en een nieuwe uitbreidingseenheid voor het gebruik van superzoomlenzen.

Ga voor meer informatie over de communicatieoplossingen van Panasonic naar business.panasonic.nl