Snellere stadiontoegang fans RDW Molenbeek door test met biometrische herkenning

Seizoenskaarthouders van de Belgische voetbalclub RWD Molenbeek zullen in de nabije toekomst dankzij gezichtsherkenning toegang krijgen tot hun thuisstadion. Het project is nog in een testfase maar als fans van de club online hun seizoenskaarten bestellen hebben ze nu al de keuze om een ​​foto te uploaden. Deze foto zal vervolgens gekoppeld worden aan het beeld dat twee camera's maken bij de ingang voor abonnementhouders in het stadion. Zo zullen ze gebruik kunnen maken van een snellere toegang tot het stadion, via de zogenaamde fast lane. Voor dit doeleinde zal er begin volgend jaar een automatische poort geïnstalleerd worden.

Ook zullen supporters die hun seizoenskaart op thuisspeeldagen niet bij zich hebben toch zonder probleem het stadion binnen kunnen. Supporters die geen foto uploaden zullen enkel met hun seizoenskaart via de reguliere toegangspoorten binnengeraken. Dit is ook het geval als seizoenskaarten worden uitgeleend aan derden. De service komt via Zetes en dankzij gezichtsherkenningstechnologie van Panasonic.

Zeer hoge betrouwbaarheid

Deze gezichtsherkenningssoftware is puur gericht op toegangscontrole. Het systeem biedt de abonnementhouders meer gemak. RWD Molenbeek-voorzitter Thierry Dailly: "De zeer hoge betrouwbaarheid van het herkenningssysteem in combinatie met snelle gegevensverwerking zal ons in staat stellen een systeem te installeren dat de controles bij de ingang versnelt." Zetes CEO Alain Wirtz vult aan: “Dit project is een uitstekend voorbeeld van de manier waarop wij kunnen profiteren van de innovatieve capaciteiten van de Panasonic-groep, waar Zetes nu deel van uitmaakt. Er zijn talrijke toepassingen voor deze technologie op het gebied van personenidentificatie waarin Zetes is gespecialiseerd. Wij hopen dat dit project ons in staat zal stellen om ook bij anderen belangstelling te wekken." De pilot zal ongeveer een jaar duren.

Privacybescherming

De scans van de foto’s van de supporters worden opgeslagen op een server van RWDM die niet gekoppeld is aan het internet of welk ander systeem dan ook. Alleen geautoriseerd personeel van RWDM heeft toegang tot deze data. De verkregen gegevens van de camera’s bij de ingang worden niet opgeslagen. De privacy van de abonnementhouders is hiermee gegarandeerd. Voorlopig wordt het systeem nog getest en vindt er nu nog geen effectieve gezichtsherkenning plaats. Dit gebeurt pas begin 2019 als de automatische poort wordt geïnstalleerd.

Overname Zetes door Panasonic

Panasonic nam in april van vorig jaar een ​​meerderheidsbelang in Zetes en heeft het Belgische Auto-ID bedrijf met toestemming van de Belgische mededingingsautoriteit in juli volledig overgenomen. Zetes bestaat sinds 1984 en heeft 1.100 mensen in dienst in meer dan dertig landen. Het hoofdkantoor bevindt zich in Brussel.