• Capelle XL houdt een oogje in het zeil met panasonic full HD beveiligingscamera's

Capelle XL houdt een oogje in het zeil met panasonic full HD beveiligingscamera's

Uitstekende beeldkwaliteit onder alle weersomstandigheden

Veiligheid is samen met netheid en vandalisme één van de grootste aandachtspunten van een bedrijventerrein. Voor bedrijvenpark CapelleXL in Capelle aan den IJssel is dit niet anders. Om dit te realiseren hebben de ondernemers op CapelleXL sinds 2012 een Bedrijven Investerings Zone (BIZ) opgericht die de afgelopen jaren gericht heeft geïnvesteerd in een duurzame aanpak en de ingebruikname van een modern camerabeveiligingssysteem. Het bedrijvenpark CapelleXL heeft de ambitie om binnen drie jaar uit te groeien tot het beste bedrijventerrein van Nederland.  

 

Veiligheid

De ondernemers dragen veiligheid hoog in het vaandel. “Op het bedrijventerrein CapelleXL is in het verleden regelmatig ingebroken en daarnaast willen de ondernemers ook een veilig kader bieden voor het personeel in het geval er eens wordt overgewerkt. Om die veiligheid in de openbare ruimte te kunnen garanderen heeft CapelleXL door middel van een openbare aanbesteding een camerabeveiligingssysteem op het bedrijvenpark geinstalleerd,” vertelt een trotse Ron Verhage, parkmanager van CapelleXL. Het systeem beschikt over meer dan 30  WV-SPN531 veiligheidscamera’s van Panasonic die dag en nacht haarscherpe Full HD-beelden afleveren en werd in maart 2016 officieel opgeleverd. 

 

Afschrikwekkende werking

Bij de officiële inwerkingstelling van het beveiligingssysteem kreeg het project reeds lovende woorden van burgemeester Peter Oskam: “Als burgemeester ben ik blij met alle voorzieningen die bijdragen aan een ‘schoon en veilig’ Capelle aan den IJssel. Het beveiligingssysteem van Capelle XL past hier uitstekend bij. Als oud-politieman en oud-rechter weet ik hoe belangrijk het is om over goede camerabeelden te kunnen beschikken. De beelden van ditsysteem zijn zo goed, dat het zeker gaat helpen in het geval van een eventueel misdrijf. Dat was in het verleden wel eens anders meegemaakt. Maar bovenal hoop ik dat van de camera’s zo’n grote afschrikwekkende werking uitgaat, zodat de beelden nooit nodig zijn als bewijslast.”

 

Privacy

Voor het installeren van het camerabeveiligingssysteem moest een goede afweging worden gemaakt tussen privacy en veiligheid. De privacywetgeving voor een bedrijventerrein is gelukkig minder streng als voor de publieke ruimte. Toch was het niet mogelijk om camerabewaking te plaatsen op de doorgaande weg waar alle straten van het bedrijventerrein op uitkomen. “Bovendien zou De Hoofdweg teveel ruis opleveren,” zegt Amigo Rozendaal van Rozendaal Elektrotechniek. “Daarom is geopteerd om aan alle toegangswegen camerabeveiliging te installeren. Hiermee is perfect inzichtelijk wie daadwerkelijk het bedrijventerrein opgaat en wanneer die weer vertrekt. Naast de camera’s op de toegangswegen zijn er ook nog diverse camera’s op strategische plaatsen neergezet zodat het volledige bedrijvenpark via camerabeelden wordt gecoverd.”

 

Glasvezel

In de aanbesteding was in eerste instantie gericht op een camerabeveiligingssysteem via wifi, maar hier is CapelleXL echter snel van teruggekomen. “Het bedrijventerrein kwam in aanmerking voor het plaatsen van een glasvezelnet,” verklaart Verhage. “ Maar aangezien de leidingen toch nog getrokken moesten worden, hebben we besloten de camerabeveiliging op het glasvezelnet aan te sluiten. Hierdoor beschikken we over een stabiel en betrouwbaar systeem.”

“De aansluiting op het glasvezelnet bracht grote voordelen met zich mee op vlak van snelheid, dataverwerking en uiteindelijk beeldkwaliteit,” vult Rozendaal aan. “Net door deze aansluiting op het glasvezelnet konden we gebruik maken van de Full HD cameras van Panasonic. Distributeur Sabelco heeft ons geadviseerd over de hoogte en hoek waaronder de camera’s zijn geplaatst waardoor we met een 30tal camera’s het hele terrein hebben kunnen bedekken. Deze camera’s leveren full HD beelden die zowel ’s nachts als overdag en onder alle weersomstandigheden uiterst scherpe beelden produceren.”

“De beelden die we via het camerasysteem ontvangen zijn echt van hele goede kwaliteit.” verklaart Verhage verder.“Als er iets is gebeurd op het bedrijventerrein en de beelden worden ter beschikking gesteld aan justitie, dan moeten de beelden goed zijn en geen ruimte bieden voor discussie. In de korte tijd dat het systeem operationeel is zijn er al enkele successen geboekt. “

 

Uitbreiding naar eigen installatie

Voor de gegevensopslag is gekozen voor de Panasonic WJ-ND400 IP recording systemen . Hierop kunnen  naadloos een veelvoud aan netwerk camera’s worden aangesloten zonder in te boeten op beeldkwaliteit en netwerkcapaciteiten. Alle beelden worden opgenomen, maar daarnaast zijn nog speciale features mogelijk,  zoals het snel terugkijken en opzoeken van beelden. Deze beelden worden 1 maand bepaald.

Door deze ruime capaciteit biedt CapelleXL alle ondernemers aan om hun eigen beveiligingssystemen eveneens op het netwerk aan te sluiten. Op deze manier ontstaat een centraal netwerk dat instaat voor de beveiliging van het volledige terrein. Deze centralisatie levert voor de ondernemers een aanzienlijk kostenvoordeel op, wat nog een extra troef bij het aantrekken van nieuwe ondernemers om zich op het bedrijventerrein CapelleXL te vestigen.

“De ondernemers op het bedrijventerrein CapelleXL zelf zijn enthousiast over de gerealiseerde activiteiten,” besluit Verhage. “De camerabeveiliging geeft een goed gevoel. Enerzijds door de preventieve werking die ervan uit gaat en anderzijds omdat er door de goede kwaliteit beelden altijd kan worden nagegaan wat er precies is gebeurd. Samen met andere initiatieven is CapelleXL dus goed op weg om het beste bedrijventerrein van Nederland te worden.”