Current language: België- Nederlands

EEN KORTERE AFSTAND OP DE MARATHON VAN LONDEN

Met ultra-short-throw-lenzen wordt projectie met hoge helderheid mogelijk op

de marathon van Londen

Voor het eerst hield Marathon IT, de organisator van de technologie die nodig is voor de marathon van Londen, een inschrijvingsprocedure voor de AV-apparatuur voor het perscentrum van de marathon. De verhuur- en podiumbedrijven Hamilton Rentals en Creative Staging gingen een samenwerking aan voor het evenement en wonnen de inschrijving.

Projectie buiten met beperkte ruimte

Jarenlang werden alle persactiviteiten gehouden in het hoofdkwartier van de race, het Tower Hotel. Dit jaar wilde de organisatie van de marathon een grotere ruimte voor de persconferentie na afloop, op een locatie in de buurt van de finish zodat journalisten niet hoefden te reizen tussen de finish en het Tower Hotel.

"De organisatie van het evenement benaderde ons met het idee om het perscentrum in een grote tent bij de finish op The Mall neer te zetten. Dat bracht twee uitdagingen met zich mee voor ons. In een tent zou veel omgevingslicht doordringen. Natuurlijk zouden we projectors van 20k lumen nodig hebben, maar er was onvoldoende ruimte achter het projectiescherm voor de throw-afstand van een projector met hoge helderheid", zegt Richard Crowe, Managing Director van Creative Staging.

Het dak van de tent kon het gewicht van de projectors niet dragen, dus moesten we een oplossing vinden voor projectie met hoge helderheid vanaf een afstand van maximaal 1,80 meter. Omdat we maar een klein gedeelte van de tent konden verduisteren, was 20k lumen essentieel.

 

 

Creative Staging en Hamilton Rentals onderzochten de verschillende mogelijkheden en kwamen daarna uit op drie Panasonic PT-DZ21K-projectors met ET-D75LE90 (LE90) ultra-short-throw-lenzen voor DLP-projectors met 3 chips.  Zo konden ze een naar achteren geprojecteerd scherm van 200 inch maken, vanaf een afstand van slechts 1,50 meter. Met conventionele vooruit gerichte short-throw-lenzen zou voor een scherm van hetzelfde formaat een afstand van 4 meter nodig zijn geweest.

In totaal werden drie Panasonic PT-DZ21K-projectors, voorzien van ultra-short-throw-lenzen, gebruikt voor projectie op drie afzonderlijke schermen, waarop live beelden te zien waren van de Elite Men's en Women's race en live de resultaten werden weergegeven. Ze leverden vervolgens ook de achtergrond voor de persconferentie.

"We kozen voor Panasonic omdat zij een aantal projectors en lenzen boden die het beste bij onze behoeften pasten. De DZ21K is zeer compact en licht en kan door twee mensen worden gedragen, terwijl er vier mensen nodig zijn voor het dragen van andere projectors van 20.000 lumen op de markt. Dat maakt voor ons veel verschil. We hebben in het verleden goede ervaringen gehad met Panasonic en ze bieden de prestaties en uitstekende betrouwbaarheid die we nodig hebben tegen een goede prijs", voegt Richard Crowe toe.

Het onmogelijke mogelijk gemaakt

Omdat het perscentrum in het Tower Hotel binnen was, kozen Creative Staging en Hamilton Rentals voor drie Panasonic PT-DZ870-projectors. De 8500 lumen DLP-projectors met 1 chip werden uitgerust met Panasonic ET-DLE030 (LE030) ultra-short-throw-lenzen voor DLP-projectors met 1 chip. Met deze lens is een projectieafstand van 53 cm voldoende voor een scherm van 100 inch. Met een conventionele short-throw-lens is 2,85 meter nodig.

De drie met deze lenzen uitgeruste projectors maakten dankzij randovervloeiingstechnologie samen één naadloos beeld. Het perscentrum in het Tower Hotel werd gebruikt voor persconferenties en informatie over sporters voor en na het evenement.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer informatie is te vinden op:

business.panasonic.co.uk

www.creativestaging.co.uk

www.hamilton.co.uk

"Ik had al eerder ervaring opgedaan met short-throw-lenzen en die produceren soms een gebogen projectie, maar de Panasonic-oplossing geeft echt een heel helder beeld", zegt John Gibson, Project Manager bij Hamilton Rentals. "Deze ultra-short-throw-lenzen maken dingen mogelijk die eerder onmogelijk waren."

De ultra-short-throw-familie van Panasonic

Met de LE030 ultra-short-throw-lens is projectie op een groot scherm vanaf een korte afstand mogelijk voor DLP-projectors met 1 chip. De gebruiker kan zo de projectieafstand met ongeveer 60% verkleinen ten opzichte van conventionele short-throw-lenzen. De lens won sinds de introductie in november 2013 de Live Design Product of the Year-award 2013-2014 voor projectoraccessoires en werd genomineerd voor AV-accessoire van het jaar bij de AV Magazine-awards van 2014.

De LE90-lens, die in november 2014 werd geïntroduceerd, bouwt verder op het succes van de LE030-lens, maar dan voor DLP-projectors met 3 chips. Hiermee is projectie met hoge helderheid mogelijk in ruimtes waar dat eerder niet mogelijk was. Beide lenzen zijn achterwaarts compatibel met oudere projectormodellen van Panasonic, dus organisatoren hoeven niet een hele reeks nieuwe projectors aan te schaffen om de voordelen van ultra-short-throw-lenzen te kunnen benutten.