Current language: België- Nederlands

PERFECTE BOULEVARDPROJECTIE 

War Productions kiest 14 Panasonic 17.000 lumen-projectors voor een semipermanente digitalmappingshow bij Blackpool Tower.   

In 2014 kwamen 3,5 miljoen mensen kijken naar deze Blackpool Illuminations. Veel bezoekers komen ieder jaar terug. Het is dus belangrijk dat de gemeente Blackpool de show up-to-date houdt en voortdurend de lat kan blijven verhogen.  

In 2015 wilde de gemeente graag de modernste digitale projectietechnologie gebruiken om de beroemde Blackpool Tower Ballroom te verlichten met inhoud met een knipoog naar de geschiedenis van Blackpool, inclusief muziek en bekende beelden.

Er was een subsidie van 2 miljoen pond van het Coastal Communities Fund beschikbaar, samen met bijdragen van de gemeente Blackpool en LeftCoast. De opdracht ging naar War Productions (WarPro), dat een projectieshow moest produceren voor de hele voorgevel van de Ballroom, waarin verlichting op de boulevard en op de Tower zelf was geïntegreerd en die geschikt was voor het hele gezin – de doelgroep waarop Blackpool zich altijd heeft gericht.  

Richard Ryan, hoofd Illuminations van de gemeente Blackpool: "De verlichting is de belangrijkste toeristische attractie voor de stad. Het is een gratis show die jaarlijks miljoenen mensen trekt. Lightpool is een manier om die bezoekers nog meer te kunnen bieden.

"We waren erg onder de indruk van de offerte van WarPro, die alles omvatte van de expertise van Ross Ashton en zijn team bij The Projection Studio tot de Panasonic-apparatuur die gedetailleerd werd omschreven en de training die onderdeel uitmaakte van de offerte. Dat heeft ertoe geleid dat er twee stagiaires deelnamen aan het Lightpool-project, die uiteindelijk nieuw talent en nieuwe vaardigheden zullen bijdragen aan de afdeling Illuminations.

"Ons interne team werkte samen met WarPro, zodat we onze ervaring met verlichting konden combineren met de mappingeffecten. De toren zelf, de torenspits, het hart op de toren en alle verlichting eromheen worden aangestuurd als onderdeel van de show. Dus als de projectie blauw wordt, wordt de toren dat ook. De show is zo nóg gedetailleerder geworden. Zo doen we dat in Blackpool: altijd voorop met nieuwe dingen."

In totaal werden er 14 Panasonic PT-DW17K2-projectors gebruikt voor de projectie op het gebouw. Elke projector had een helderheid van 17.000 lumen en een contrastverhouding van 10.000:1. De PT-DW17K2 heeft, net zoals andere Panasonic-projectors voor grote locaties, een uiterst compacte behuizing en een groot aantal geavanceerde functies, zoals DIGITAL LINK-connectiviteit, portretmodus en multiscreen projectie.

"We moesten redundantie in het project voorzien. De gemakkelijkste manier was daarom om voor Panasonic-projectors te kiezen."

Alastair Young, Managing Director van WarPro: "Op een zaterdagavond kunnen er zo maar 10.000 mensen naar de Lightpool Show komen kijken. Om ervoor te zorgen dat elke bezoeker met een positieve ervaring weggaat, moesten we redundantie opnemen in het project. De gemakkelijkste manier was door voor Panasonic-projectors te kiezen, want die zijn uitgerust met een vierlampensysteem. Dat betekent dat we erop kunnen vertrouwen dat de show ook doorgaat als één van de lampen uitvalt."

Aandacht voor details

De 11 minuten durende projectie bracht allerlei uitdagingen met zich mee, vooral met betrekking tot de locatie. Het niveau van het omgevingslicht in het gebied, de afstand tussen het gebouw en de projectiestapel en de hoeveelheid straatmeubilair waren allemaal factoren waarmee rekening moest worden gehouden bij het ontwerp van de installatie.

WarPro ging daarom uit van een groter aantal projectors (verticaal en kruiselings geïnstalleerd), om er zeker van te zijn dat de straatverlichting geen schaduwen zou veroorzaken op het oppervlak van het gebouw. Er werd ook een PNG-masker toegevoegd aan de content zodat er niet tegen de straatverlichting zou worden geprojecteerd, omdat dat het publiek zou hebben afgeleid. 

War Productions introduceerde ook een i-Booth als onderdeel van het Lightpool-project. Bezoekers konden daarmee hun gezicht laten projecteren op de voorkant van de Tower. Het systeem maakt gebruik van een Panasonic AW-HE2 externe camera waarmee een HD-foto wordt gemaakt, die vervolgens tussen de Lightpool-shows door wordt geprojecteerd in een van de drie vakken op het gebouw.

"De throwafstand was aanzienlijk, dus de helderheid van de Panasonic-projectors was van vitaal belang."

Alastair Young voegt toe: "De helderheid van de Panasonic-projectors was van vitaal belang. We moesten de projectors achter het Comedy Carpet plaatsen, dus de throwafstand was aanzienlijk. Bovendien was de show onderdeel van de Illuminations, dus er was veel omgevingsverlichting. De projectie moest dus helderder zijn dan alles er omheen."  

Creatieve inhoud

Voor de offerte bundelde WarPro zijn krachten met de wereldberoemde projectiekunstenaar Ross Ashton en geluidsexpert Karen Monid van The Projection Studio.

Ross Ashton, die eerder meewerkte aan de sluitingsceremonie van het WK Voetbal van 2010 en aan de Olympische Spelen van 2012, zegt over het Blackpool Tower-project: "Het was heel fijn om samen met WarPro en de gemeente Blackpool te werken aan een show die op een leuke manier kijkt naar het erfgoed van Blackpool. Dit is een van de eerste semipermanente "son et lumière"-projectieshows in Groot-Brittannië. Een van de redenen om dit te doen is om mensen uit hun auto en in de stad te krijgen. Wij geloven dat, als mensen eenmaal de voordelen voor het toerisme zien, dit een echt groeigebied voor de sector kan worden."