Current language: België- Nederlands

GELUID EN LICHT GECOMBINEERD IN ROSKILDE

Projectoren en schermen van Panasonic brengen rock, pop en jongerencultuur tot leven in het Deense museum Ragnarock

Het museum toont de ontwikkeling van de jongerencultuur door middel van geluid, beelden en symbolen van de rock- en popmuziek. Het vertelt hoe jongeren grenzen hebben verlegd door middel van muziek en hoe ze invloed hebben uitgeoefend op de maatschappij, van politiek tot dansvormen en technologie.

Met tentoonstellingsruimten, muziekscènes, een archief en onderwijs- en onderzoeksfaciliteiten is RAGNAROCK een ‘culturele broeikas’ verspreid over drie verdiepingen. Het museum heeft naast de permanente tentoonstelling het hele jaar door regelmatig wisselende exposities.

"Het museumproject begon toen een groep mensen uit de muziekindustrie bij elkaar kwamen en zich realiseerden dat er behoefte was om deze cultuur en de geschiedenis ervan te documenteren”, aldus Jacob Westergaard Madsen, curator van het museum. “De rock- en popcultuur is heel visueel, dus wilden we dat gevoel van deel uitmaken van een zeer levendige en dynamische cultuur reproduceren in de museumbeleving.”

"Wanneer het personeel 's ochtends bijeenkomt, kunnen ze met één druk op de knop alle audiovisuele apparatuur tegelijk aanzetten"

Het museum ging open in april 2016 en de permanente tentoonstelling maakt gebruik van in totaal 15 projectoren van Panasonic, naast drie 55-inch schermen Panasonic op verschillende plaatsen in de 1.200 vierkante meter grote ruimte. De jongerencultuur is zowel visueel als hoorbaar, dus vormde de projectie een belangrijk onderdeel van de museumbeleving. 

De rock- en popmuziek is een van de krachtigste culturele bewegingen van de 20e en 21e eeuw. Het is deze beweging die door het museum wordt gedocumenteerd en getoond, met een reis langs verschillende thema's die de bezoekers moet activeren en erbij betrekken.

In één hoek stelt het museum bezoekers in de gelegenheid te luisteren naar oude demo's, liveopnamen en alternatieve versies van bekende Deense artiesten, terwijl op een andere plaats de ontwikkeling van de akoestiek wordt bekeken in de decennialange zoektocht naar het perfecte geluid.

Het museum beschikt ook over een theaterruimte waar regelmatig films en documentaires worden vertoond op een PT-RZ670 laserprojector van Panasonic.

"We zijn heel blij met de effecten die we met de projectoren van Panasonic hebben kunnen creëren"

“Dit is een op thema's gebaseerde tentoonstelling en het eerste wat je ziet is een scenografie en een activiteit waarmee je direct midden in het thema zit. Daarnaast hebben we ook veel film en audiovisuele verhalen, als een diepere laag”, voegt Jacob Westergaard Madsen toe.

In de ingang van de tentoonstelling maakt het museum gebruik van vier PT-RW630 1-chip DLP™ laserprojectoren om te laten zien hoe licht wordt gebruikt bij concerten en festivals. Dit gebeurt met de ingebouwde randovervloeiingsfunctie om één naadloos aaneengesloten, allesomgevend beeld rond de bezoeker te creëren.

Hier worden muziek en licht samengebracht om het werk van Deense diaprojectiepioniers te verkennen. Bezoekers kunnen hun eigen show samenstellen gebaseerd op de stijl van vloeistofprojectieshows. Dit effect werd veel gebruikt in de vroege jaren zestig en vormde een integraal onderdeel van de progressieve muziekscene. Dit gebeurde met behulp van vloeibare kleurstoffen, overheadprojectoren, kleurenwielen en 16-mm film naast diaprojectoren. Het museum maakt nu gebruik van moderne laserprojectietechnologie om dezelfde effecten te bereiken voor de bezoeker.

Elders richt een interactieve feature zich op de impact die de danscultuur heeft gehad op de ontwikkeling van muziekgenres. Met behulp van motion tracking kunnen bezoekers zelf aan de slag, waarbij hun silhouet wordt geprojecteerd op een scherm vóór hun.

Projectie-, sensor- en verlichtingstechnologie worden gecombineerd zodat dansers die nauwgezet de dansinstructeur weten na te doen, worden beloond met een betere lichtshow. 

"Een groep mensen uit de muziekindustrie realiseerde zich dat er behoefte was om deze cultuur en de geschiedenis ervan te documenteren"

“Alle projectoren en schermen zijn verbonden met een intern netwerk, waardoor we ze vanaf een centraal punt op afstand kunnen bewaken en bedienen”, aldus Finn Langkjaer, van AV CENTER, de installatiepartner voor het project.

"Wanneer het personeel 's ochtends bijeenkomt, kunnen ze met één druk op de knop alle audiovisuele apparatuur tegelijk aanzetten."

Er is gekozen voor Solid Shine™-projectors vanwege de indrukwekkende helderheids- en contrastniveaus, maar ook vanwege het onderhoudsvrije concept. Dit betekent dat de projectors tot 20.000 uur kunnen werken zonder dat een filter of lichtbron hoeft te worden vervangen. Dit was bijzonder aantrekkelijk omdat er geen speciaal onderhoudsteam ter plaatse is.

Daarnaast zijn alle projecten aangesloten op één Crestron-netwerk zodat personeel van AV CENTER op afstand potentiële problemen kunnen opsporen en verhelpen, voordat het echte problemen worden die de bezoekerservaring in het museum zou kunnen aantasten.

Jacob Westergaard Madsen vat het als volgt samen: "We zijn heel blij met de effecten die we met de projectoren van Panasonic in het museum hebben kunnen creëren. De reacties van bezoekers zijn uiterst positief en toen we eenmaal de deuren voor het publiek hadden geopend, wisten we al snel dat we de juiste keuze hadden gemaakt wat betreft de leverancier van projectietechnologie”