Current language: België- Nederlands

ACHTER DE SCHERMEN BIJ DE MAPPING-SHOW IN ÖREBRO

Voor het derde jaar op rij verzorgt het theater van de provincie Örebro een show op de façade van het Örebro-theater om visuele kunst te laten zien die voor iedereen toegankelijk is.

We weten wat we kunnen verwachten met de AV-technologie van Panasonic: volledige betrouwbaarheid. Dat is een geruststellend idee, vooral als we grote evenementen organiseren.

Per-Arne Gerdin, projectmanager, Univentum

Datum – Nov 2017
Client – Örebro Länsteater
Location – Örebro, Zweden
Geleverde Producten – PT-RZ970, PT-DZ21K2
Uitdaging

Een geweldige projectiemapping creëren met slechts vier projectoren om de façade van het gebouw te verlichten.

Oplossing

Door twee PT-DZ21K-projectoren van 20.000 lumen en twee PT-RZ970-projectoren van 9.000 lumen met laserlicht te combineren, konden de organisatoren een visueel indrukwekkende show neerzetten, met levendige content, ontwikkeld door Örebro Länsteater.


Toen het Örebro Länsteater in 1852 werd gebouwd, was het het grootste theater van Zweden. De geschiedenis van het gebouw is fascinerend, misschien wel even fascinerend als de culturele evenementen die er sindsdien zijn gepresenteerd. In 1882 werd het gebouw volledig vernietigd door een ongeluk met de gasverlichting. Het duurde zeven jaar om het theater weer op te bouwen, compleet met een nieuwe elektrische lichtinstallatie.
Nu viert het theater van de provincie Örebro de geschiedenis van het gebouw en de bijdrage die het heeft geleverd aan de kunsten met een projectiemapping-show die de net gerenoveerde façade van het Örebro-theater in licht baadt. De shows op de façade, die in 2017 voor het derde jaar op rij en voor het laatst worden gepresenteerd, zijn bedoeld als manier om visuele kunst te presenteren die toegankelijk is voor iedereen. Voor de show van 2017 werkte het theater samen met de Hongaarse groep Limelight Projection Mapping & Light Installation, die in de hele wereld unieke kunst van hoge kwaliteit op façades projecteert.


 Ze hebben op Imap 2016 de eerste prijs in de wacht gesleept en behoren tot de beste kunstenaars ter wereld als het om videomapping gaat. 

‘Scenkonster - a facade show up the walls!’ wordt 14 keer gepresenteerd op drie avonden en creëert een open ontmoetingsplek op het plein voor het theater. Geïnspireerd door de overtuiging dat verandering alleen mogelijk is als mensen elkaar leren kennen, presenteert het theater een uniek, creatief werk waar tegenpolen samenkomen en de dialoog aangaan door middel van kunst.

Om deze indrukwekkende visuele show te kunnen creëren, koos Univentum, samen met Örebro Länsteater, voor twee Panasonic PT-DZ21K-laserprojectoren van 20.000 lumen.De DZ21K is sinds zijn lancering in 2012 een werkpaard dat populair is voor live-evenementen. Deze projectoren werden op elkaar gestapeld en gebruikt voor de projectie op het middelste gedeelte van het gebouw.


Minder gangbaar was dat de mapping op de twee kleinere zijkanten van het gebouw werd geprojecteerd met behulp van twee (gecentreerde) PT-RZ970-laserprojectoren van 10.000 lumen.

“We zijn erg tevreden met het resultaat”, aldus Christoffer Fagerström, product manager, Special-Elektronik AB. “De helderheid was gelijkmatig, ondanks het grote verschil in lumen.”

De content, een mapping-show van vijf minuten, combineert futuristische, lineaire kunst met subtiele verwijzingen naar verschillende beroemde toneelstukken.

“We weten wat we kunnen verwachten met de AV-technologie van Panasonic: volledige betrouwbaarheid. Dat is een geruststellend idee, vooral als we grote evenementen organiseren.

“Daardoor hadden de mapping-kunstenaars volledige vrijheid, zodat ze zich konden concentreren op de creatieve aspecten. Het eindresultaat spreekt voor zich en het theater was heel tevreden met het succes van het evenement”, voegde Per-Arne Gerdin, projectmanager, Univentum, hieraan toe.

 

 


Bekijk de projectie op het theater van de provincie Örebro