• Festiviteiten in Boekarest gaan flitsend van start

Festiviteiten in Boekarest gaan flitsend van start

Voor een van de grootste architecturale videomappingshows ter wereld, ter gelegenheid van het 555-jarige bestaan van Boekarest, werden 104 Panasonic-projectors gebruikt.

Het beroemde Parlementspaleis, dat in 1990 werd gebouwd, is het op één na grootste regeringsgebouw ter wereld. Alleen het Amerikaanse Pentagon is groter. Dit gigantische symbool van het communisme is te zien vanuit de ruimte en is nu een toeristische attractie die jaarlijks tienduizenden bezoekers trekt.

Met het indrukwekkende aantal van 104 Panasonic PT-DZ21K-projectors werd een enorme display gemaakt waarop met software voor randvervaging en geometrische mapping werd één naadloos beeld werd gecreëerd.

De PT-DZ21K-projector is het vlaggenschip van Panasonic, goed voor adembenemend mooie beelden, eenvoudig onderhoud en een betrouwbare werking. De PT-DZ21K heeft een helderheid van 21.000 lumen en een groot aantal uitgebreide creatieve mogelijkheden. De behuizing is buitengewoon compact en alle functies zijn zodanig ontworpen en ontwikkeld dat ze voldoen aan de eisen van uiterst kritische projectieprofessionals.

“We kozen vooral voor de DZ21 vanwege het formaat, en omdat hij zo robuust is dat we veel projectors op elkaar konden stapelen”, zegt Adrian Pochiscan, technisch directeur van 360 Revolution, het bedrijf dat de show produceerde. “We waren erg tevreden over de resolutie, de mogelijkheden om de projectors op afstand te bedienen, de stabiliteit en het feit dat de projector zo energiezuinig is. Als we voor een andere projector hadden gekozen, hadden we een kleine waterkrachtcentrale moeten bouwen om de show te kunnen uitvoeren.”

In het project, dat de naam iMapp Bucharest 555 kreeg, konden vijf teams met visuele artiesten hun vaardigheden laten zien. Elk team ontwierp een geanimeerde display van vijf minuten en 55 seconden. Het evenement, dat werd bijgewoond door meer dan 60.000 mensen, werd gewonnen door een Frans team onder leiding van Damien Fontaine.

Een enorme klus

De voorbereiding van het evenement nam zes maanden in beslag en vergde enorm veel van projectiemappingspecialist MaxIn10sity. “Grootte is wel belangrijk. Allereerst moet de resolutie heel hoog zijn zodat een goede kwaliteit wordt behaald. Het hele proces is vier keer zo moeilijk als bij een kleiner gebouw of een normale 3D-animatie, het is een enorme klus”, zegt verkoopmanager Tamas Vaspori. “Wij waren verantwoordelijk voor het 3D-model van het gebouw. We hebben het gebouw met een laserscanner gescand. Toen het model klaar was, hebben we het naar de artiesten gestuurd en hebben we verschillende stijlen voor de show uitgeprobeerd.”

Met spectaculaire visuele effecten werden allerlei fascinerende scènes op de gevel van het paleis geprojecteerd. Het ene moment veranderde het paleis bijvoorbeeld in een boekenkast, terwijl het op een ander moment leek te bewegen.

Hartmut Kalessa, European Product Marketing Manager van Panasonic: “We zijn heel blij dat er bij de viering gebruik is gemaakt van Panasonic-projectors. Het was een goede demonstratie van alle sterke punten van onze projectors, van grote helderheid en kleurdiepte tot de veelzijdigheid in grootte en vorm van de projectie, dankzij het gebruik van meerdere projectors met randvervaging.”

De toeschouwers lieten via sociale media weten wat ze van de show vonden. YouTube-gebruiker Emil Kazinjsky zegt: “Het was de beste show die ik ooit heb gezien. Het was fantastisch en heel mooi!”. Gebruiker Serban Constantin: “Prachtige gebouwprojectie voor het 555-jarig bestaan van de stad Boekarest”.

Panasonic-projectors zijn eerder gebruikt voor belangrijke displays, bijvoorbeeld toen in 2012 tijdens het Festival of Lights in Berlijn een architecturale videomappingdisplay werd gemaakt op de Brandenburger Tor. De DZ21K werd ook gebruikt voor de visuele displays van de Olympische Spelen van 2012 in Londen en voor de The Wall Live-tour van Roger Waters.

Panasonic-projectiespecialist Nakada Tomohori legt uit waarom de PT-DZ21K zo populair is voor deze toepassingen: “Deze projector weegt maar 43 kg, dus er zijn maar twee mensen nodig om hem te verplaatsen en hij kan gemakkelijk worden opgestapeld. Bovendien heeft elke projector vier lampen, dus ook als er een lamp kapot gaat, kan de show gewoon doorgaan.”