• Hoge helderheid op volle zee

Hoge helderheid op volle zee

De Amptown System Company maakt gebruik van projectietechnlogie van Panasonic om een unieke entertainmentervaring te creëren voor Royal Caribbean International

We kunnen wel stellen dat het imago van cruiseschepen de afgelopen jaren een metamorfose heeft ondergaan. 

Het beeld van drijvende bejaardentehuizen is geëvolueerd naar dat van hippe vakantiebestemmingen en valt tegenwoordig zelfs in de smaak bij de meest veeleisende jongeren. Dit brengt ook gevolgen met zich mee voor elk aspect en belevingselementen van een modern cruiseschip.

Toonaangevend in de branche is Royal Caribbean International. 

Aan boord van de baanbrekende schepen van de Quantum-klasse kunnen gasten kiezen uit een niet eerder geziene selectie activiteiten, sporten, games en shows, voor alle leeftijdsgroepen en alle mogelijke interesses.

De Quantum of the Seas en de Anthem of the Seas hebben in maart 2016 gezelschap gekregen van de Ovation of the Seas. Elk van de schepen is meer dan drie keer zo groot als het internationale ruimtestation ISS, beschikt over 16 dekken voor gasten en 2.090 hutten, waaronder 1.570 balkonhutten en 373 binnenhutten, allemaal met high-tech virtuele balkons.

Het streven naar kwalitatief hoogwaardig entertainment geeft geleid tot de ontwikkeling van Two70, de grootste zaal op het schip, met meerdere niveaus en plaats voor 540 gasten.

Bij Two70 vloeien entertainment en technologie naadloos in elkaar over en creëren op die manier een transformerende reis van dag naar nacht.  Als perfecte omgeving om overdag in contact te zijn met de zee biedt Two70 een moderne en comfortabele leefruimte voor gasten om achterover te leunen en zich te ontspannen.  Wanneer de zon ondergaat en de lichten dimmen, onthult de schitterende ruimte geleidelijk zijn avondtenue, om gasten te verrassen met spectaculair, mysterieus en onverwacht entertainment gedurende de nacht. 

Dankzij de ongeëvenaarde technologie is elke show in Two70 multidimensionaal en dompelt deze het publiek onder in een combinatie van live-artiesten, adembenemende video en digitale decors.  

“De technologie die we hier gebruiken” aldus Richard Fain, Chairman en CEO van Royal Caribbean Cruises, “kost meer dan het hele eerste schip van Royal Caribbean bij elkaar.” 

De kern van Two70 is Vistarama, een videoprojectie van de vloer tot het plafond, waarmee Royal Caribbean elk decor - echt of bedacht - kan creëren als achtergrond voor het theater.  Vistarama combineert 18 projectoren met hoge helderheid om een verbluffend scherm met 12K-resolutie van meer dan 30 m breed en 6 m hoog te realiseren.

Daarnaast zorgt de Two70-groep van zes beweeglijke ABB RoboScreens® voor verrassingsvoorstelling gedurende de hele cruise. Elk van de Roboscreens is meer dan 2 m hoog en wordt bediend door krachtige robotarmen, waarbij ze taferelen te voorschijn toveren terwijl ze alleen of met elkaar zweven en draaien.

De creatieve mogelijkheden van Vistarama en Roboscreens worden tot leven gebracht door Andy Flessas, robotanimator en directeur van Robotic Arts, alsmede de fantasierijke en originele digitale content die exclusief voor Royal Caribbean is gemaakt door Moment Factory, de internationaal bekende multimediastudio uit Montreal (Canada).

Simon Lupini, producer bij Moment Factory: “We zijn er vast van overtuigd - en met ons Royal Caribbean - dat de combinatie van technologie en livevoorstellingen de weg is die we moeten volgen. Livevoorstellingen kunnen prachtig worden aangevuld met behulp van technologie en door deze ongelooflijke vistarama's en content te maken.

“De technologische visie van Two70 was afkomstig van Christopher Vlassopulos van Royal Caribbean” aldus Leif Witte, Managing Director van Amptown System Company, de in Hamburg (Duitsland) gevestigde systeemintegrator die verantwoordelijk is voor de integratie en onderlinge koppeling van media en entertainmenttechnologie voor de schepen van de Quantum-klasse van Royal Caribbean. "Volgens hem leken de vensters de meest technische achtergrond. Samen met Christopher, Panasonic en coolux media systems vonden we een manier om de projectoren perfect in de architecturale omgeving in te passen en dit alles mogelijk te maken. Het idee om deze spectaculaire zaken te combineren heeft geleid tot een schouwspel dat u nog nooit eerder hebt gezien.

“We hebben 18 DZ21K2 Evo-projectoren van Panasonic met 20.000 lumen geïnstalleerd, omdat deze klein en stil genoeg zijn; dat is de juiste combinatie voor een dergelijk theater. Het was echt de perfecte oplossing voor dit project.”

De DZ21K2 van Panasonic is een nieuwe versie van de beste projector met hoge helderheid in Europa, die werd geïntroduceerd tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen van 2012 in Londen.

Met de nieuwe, krachtige Real Motion-processor van Panasonic kan een beeldsnelheid van 120 Hz worden gerealiseerd. Hiermee heeft Panasonic de optical engine van de Evo-reeks verfijnd voor een betere focus, voor nog helderdere beelden. Het geheel is geconcentreerd in een uiterst compacte behuizing.”

“Betrouwbaarheid is heel belangrijk, de ruimte is de hele dag door in gebruik en er is elke avond een voorstelling, dus er is weinig plaats voor uitvaltijd. De projectoren van Panasonic spelen een grote rol in het leveren van een betrouwbare oplossing en we hebben tot de dag van vandaag geen problemen gehad”, aldus Leif Witte. “Het spreekt voor zich dat we onderhoud aan de projectoren mogelijk moeten maken zonder dat de projectie daaronder lijdt. Daarom hebben we voor elke projector een speciale bevestiging gemaakt. Hiermee kan het technische team aan boord heel gemakkelijk filters en lampen vervangen zonder de positie van de projectoren te wijzigen. De projectoren schuiven tot op de millimeter nauwkeurig terug op hun plaats.”

“Er is maar weinig afstand tussen de achterkant van de robots en het scherm, dus hebben we de short-throw lenzen ET-D75LE6 van Panasonic ingezet om te zorgen dat we een 12K-beeld op het scherm konden realiseren. Het is heel realistisch, de zeegezichten en nachtbeelden zien er ongelooflijk echt uit.”