Current language: België- Nederlands
  • TRANSITIE VAN
    LAMPEN NAAR LASERS

Is het doek gevallen voor projectoren met lampen?

Auteur: Thomas Vertommen, European Product Manager

Afgelopen maand kondigde Panasonic aan dat het bedrijf in zijn complete assortiment projectoren met hoge helderheid overgaat van lampen op lasers. 

Het einde van een tijdperk lijkt in zicht.

Een aantal van de meest memorabele shows met projectiemapping is tot stand gekomen met behulp van lampenprojectoren. Tot deze shows behoren onder meer de openingsceremonie van de Olympische Spelen in 2012 in Londen, de gigantische projectiemapping in Boekarest, waarbij 104 projectoren van 20.000 lumen het Parlementspaleis verlichtten ter ere van het 555-jarige jubileum van de stad, en de 142 projectoren die een wereldrecord vestigden tijdens het festival 'Moscow Circle of Lights' in 2015.

Na de introductie van het vlaggenschip PT-DZ21K zeven jaar geleden, klom het marktaandeel van Panasonic in deze sector naar 80 procent, een percentage dat we tot op de dag van vandaag hebben kunnen vasthouden.

Maar de voordelen wat betreft de algehele betrouwbaarheid en de lagere onderhoudskosten van laserprojectoren zijn evident. Het is dus een goed moment om het einde van een tijdperk in te luiden.

Wij verwachten dat de transitie naar lasertechnologie in de markt zal uitbreiden. Deze visie wordt ondersteund door de marktcijfers. Uit deze cijfers blijkt dat de markt voor laserprojectoren afgelopen jaar werd geschat op 4,57 miljard Amerikaanse dollar (USD) en de verwachting is dat deze zal stijgen tot 10,53 miljard USD in 2023.

Aangezien de technologie steeds beter wordt en de prijzen steeds verder omlaag zullen gaan, is het waarschijnlijk dat er nog minder lampenprojectoren op de markt verkrijgbaar zullen zijn. De talloze redenen waarom projectoren met lampen niet meer aangeboden zouden moeten worden in de verhuur- en evenementenorganisatiesector lopen uiteen van de tijd die het kost om de maximale helderheid te bereiken, tot het dubbel stapelen van projectoren voor redundantie, het gebrek aan consistentie in de helderheid en het feit dat het niet mogelijk is om de projectoren buiten de zichtas uit te lijnen.

Als we onszelf als industrie de waarheid durven te vertellen, is er geen enkele goede reden om de lamp boven de laser te verkiezen anders dan de behoefte om de omzet voor vervangende lampen te maximaliseren of de verhuurcapaciteit te verdubbelen.

Volgens onderzoek van Panasonic neemt de vraag naar evenementen die draaien om projecties en ervaringsgerichte vertoningen toe. Projectiemapping wordt al gebruikt in plaats van vuurwerk op evenementen. Dit gegeven in combinatie met de technologische vooruitgang zoals realtime tracking, heeft ervoor gezorgd dat projectie de ideale keuze is voor concerten, liveoptredens en openbare vertoningen.

De laserprojectoren van Panasonic werden gebruikt om de Eiffeltoren te belichten tijdens het jubileum 'Japonismes 2018' ter ere van de 160-jarige Frans-Japanse relatie en tijdens de voorstelling 'Guidizio Universale'. 'Michelangelo en de geheimen van de Sixtijnse Kapel'. Onze projectoren transporteerden het publiek naar een reconstructie van de Sixtijnse Kapel met 270 graden om het bekendste werk van de kunstenaar te aanschouwen. Dit jaar bundelen we onze krachten op ISE met de meesterlijke projectieontwerper Bart Kresa om zijn nieuwste spektakelstuk op het gebied van projectiemapping te demonstreren aan de ruim 100.000 bezoekers van de show.

Sviatovid, een projectiebeeld van vijf meter hoog met meerdere vlakken, is de opvolger van het iconische Shogyo Mujo dat voor het eerst werd tentoongestelde op het Burning Man-festival in Black Rock Desert, Nevada in de Verenigde Staten in 2014. Het nieuwe beeld werd 360° belicht in True 4K met behulp van vier Panasonic PT-RQ32 4K 30.000 lumen laserprojectoren.

Kresa is ervan overtuigd dat trackingtechnologie en krachtige mediaservers een grote rol spelen in het creatieve proces. "Voor Universal Studios in Osaka hebben we een bewegende Optimus Prime-robot in elkaar gezet, die we live hebben gemapt met trackingtechnologie en zeven Panasonic-projectoren."

"Binnen AV zelf leeft het beeld dat mapping een gevestigde technologie is, maar veel mensen zien mapping voor het eerst dus we staan nog aan de wieg."

"In de toekomst denk ik dat we nog meer permanente weergaven van mapping gaan zien om mensen naar het centrum van steden te trekken. Het aantal verzoeken dat we binnenkrijgen voor informatievoorziening of voor het accentueren van architectonische bouwwerken is exponentieel gestegen."

In een tijd waarin consumenten steeds vaker behoefte hebben aan ervaringen, maken organisaties van musea tot verkoopruimtes steeds vaker gebruik van complexe projecties. Het is onomstreden dat laser hiervoor het beste platform is. De hermetisch afgesloten lasermodules van de Panasonic PT-RZ21K bijvoorbeeld zorgen ervoor dat deze projector 20.000 uur ononderbroken kan projecteren. Dit zorgt voor een grotere betrouwbaarheid en kleuruniformiteit voor verhuurbedrijven, die daardoor met lagere onderhoudslasten en totale eigendomskosten te maken hebben.

Met lasertechnologie is er de mogelijkheid dat de markt zich verder uitbreidt met een toenemend aantal semipermanente en permanente mappings dat rendabel is dankzij de verbeteringen van laserprojectoren. Dat is toch een veel beter bedrijfsplan dan afgaan op het vervangen van lampen!