• Projectie op een stukje geschiedenis

Projectie op een stukje geschiedenis

Panasonic-projectoren met hoge helderheid gebruikt bij de viering van 150 jaar diplomatieke betrekkingen tussen Italië en Japan

Het Colosseum is al bijna 2000 jaar een symbool van het oude Rome. De beroemde ronde arena was in de Romeinse tijd de locatie voor gladiatorengevechten en openbare voorstellingen, werd in de Middeleeuwen gebruikt als fort en steengroeve, en heeft nu gefungeerd als projectiewand waarop een bijzonder jubileum werd gevierd met licht.  

Motoko Ishii Lighting Design en Ishii Conception Office Network (CON) kregen van de Japanse en Italiaanse ambassades de opdracht voor een show ter gelegenheid van de viering van 150 jaar diplomatieke betrekkingen tussen de twee landen.

Speciaal voor de gelegenheid werd een origineel programma geschreven met het thema ‘Amore per l’Umanità, Amore per la Terra’ (Liefde voor de mensheid, liefde voor de aarde). Het productieteam, dat bestond uit dochter Motoko en moeder Akari-Lisa Ishii, koos voor dit thema om aandacht te vragen voor de kwetsbaarheid van het huidige politieke en maatschappelijke klimaat en het milieu en om een boodschap over vriendschap, liefde en vrede over te brengen aan het Italiaanse volk en de wereld.

Het speciale tien minuten durende programma was gratis toegankelijk en vond plaats op drie avonden in mei 2016. Het begon met een dynamische en dramatische lichtvoorstelling op de gevel van het Colosseum, gevolgd door een originele animatie waarin met door Akari-Lisa Ishii gemaakte inkttekeningen een liefdesverhaal werd verteld.  

Het was voor het eerst dat een suibokuga (een traditionele Japanse monochrome tekentechniek waarvoor penseel en inkt worden gebruikt) werd omgezet in een lichtprojectie en op de gevel van een Werelderfgoedlocatie werd vertoond. 

De licht- en projectieshow werd ondersteund door speciaal gecomponeerde muziek, die gedeeltelijk was geïnspireerd op traditionele Japanse muziek zoals taiko (grote Japanse trommels) en gagaku (eeuwenoude Japanse hofmuziek).

Er werden in totaal negen Panasonic PT-DZ21K2 Evo-projectoren gebruikt voor het realiseren van een zeer heldere projectie waarmee de enorme eeuwenoude projectiewand kon worden gevuld.

Deze projector heeft een helderheid van 20.000 lumen en ontelbare uitgebreide creatieve mogelijkheden, gevat in een zeer compacte behuizing.

Elke functie van de PT-DZ21K2 Evo is ontworpen en ontwikkeld voor de eisen van zeer kritische professionele projectiespecialisten.

Dit is de vernieuwde versie van de DZ21K-serie, die in heel Europa op grote schaal wordt gebruikt in de verhuur en evenementenorganisatie. De projector is onlangs nog gebruikt bij het Circle of Light-festival in Moskou, waar met 142 projectoren het Guinness World Record voor het grootste geprojecteerde beeld werd verbroken.

“De DZ21K2 heeft een vierlampensysteem, dus ingebouwde redundantie verzekerd”

De projectoren en de AV-apparatuur werden geleverd door STS Communication in Milaan. Account manager Sabrina Miali: “De helderheid van de projector was belangrijk, want we moesten de afstand tussen het Colosseum en het Foro Romano overbruggen en er was veel omgevingslicht in het gebied. Het was ook belangrijk dat de projectoren compact en licht waren, omdat we ze op een beroemde, eeuwenoude locatie moesten plaatsen. We wilden het gebruik van machines als kranen en vorkheftrucks het liefst vermijden.” 

“En ten slotte heeft de DZ21K2 een vierlampensysteem, dus we wisten dat er redundantie was ingebouwd. Zelfs als er tijdens de voorstelling een lamp defect zou raken, kon de show doorgaan zonder dat het publiek er iets van zou merken", voegt Sabrina Miali toe.

De projectoren werden in drie sets van drie gestapeld, zodat de oude ruïne werd verlicht met 60.000 lumen aan licht.  

“Ik was blij dat ik kon vertrouwen op de projectietechnologie. Daarmee was succes verzekerd.”

Onderdeel van de projectie was het woord ‘liefde’, dat in 150 talen uit de hele wereld werd vertoond. De 10 minuten durende show werd drie avonden lang 15 keer per avond ononderbroken herhaald. De eerste avond werd bijgewoond door vips, waaronder leden van de Japanse keizerlijke familie.

Akari-Lisa Ishii, Lighting Designer Principle van ICON: “Twee weken voor het begin hebben we één projector getest. Ik was aangenaam verrast door de helderheid van het beeld dat alleen al die ene projector produceerde.

“Dit is een heel belangrijk evenement voor het hele team en het was voor mij een persoonlijke eer dat ik werd gevraagd voor een lichtshow op het oppervlak van een van de bekendste structuren ter wereld. Dus ik was blij dat ik kon vertrouwen op de projectietechnologie. Daarmee was succes verzekerd.”