Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (Frauenkirche) in München

 

Prachtig zicht voor iedereen dankzij een hoogstaande visuele oplossing.

De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal (Frauenkirche) is een monument in München. Het laatgotische bakstenen gebouw verbijstert bezoekers en straalt plechtigheid uit.
Panasonics visuele oplossing maakt kerkdiensten en ceremonieën aantrekkelijker zonder aan plechtigheid in te boeten.

De kathedraal is het symbool van München, ze definieert het silhouet van de stad

De bouw van de kathedraal, in het oude stadsgedeelte van München, begon in 1468.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kathedraal zwaar beschadigd door luchtaanvallen, maar werd later in verschillende bouwfases gerenoveerd.
Haar twee identieke koepeltorens zijn indrukwekkend en al van mijlenver te zien. Wanneer u het imposante laatgotische interieur betreedt, wordt u overdonderd door de elegantie van het schip met zijn 22 achthoekige witte zuilen. Als een van de meest gerenommeerde kathedralen in Zuid-Duitsland, voorziet ze misdiensten voor vele toegewijde gelovigen. Deze plechtige en zeer traditionele kathedraal is al generaties lang onder de hoede van prestigieuze aartsbisschoppen.

De uitdaging: Installatie zonder de schoonheid en waardigheid in het gedrang te brengen

Door de jaren heen werd de kathedraal geteisterd door het probleem dat het koor en het altaar niet te zien waren vanuit de zijbeuken. Dit ten gevolge van de grote zuilen die het ruime schip van de kathedraal vormen. De kathedraal wou grote schermen installeren zodat de ceremonieën ook vanuit de zijbeuken gezien konden worden, maar botste op vijf grote uitdagingen:

1: De nieuwste visuele apparatuur past in geen geval bij de laatgotische kathedraal.
2: Gezien de structuur en de extreme hoogtes van de kathedraal is het vervangen van lampen en uitvoeren van onderhoudswerk allesbehalve een sinecure.
3: Het uitvallen van apparatuur gedurende belangrijke ceremonieën, zoals kerkdiensten, kan niet worden toegestaan.
4: Er is een hoogwaardig doorzichtprojectiesysteem nodig voor gebruik bij daglicht.
5: De projectoren en de doorzichtprojectieschermen moeten elektrisch gekanteld kunnen worden. Ze moeten ook naar opbergruimtes verplaatst kunnen worden wanneer ze niet worden gebruikt.

Om deze problemen te overkomen, beslisten het bedrijf dat instaat voor AV-ontwerp en –consultancy, Müller-BBM GmbH, het bedrijf verantwoordelijk voor algemeen bouwadvies, Dobler Consult, en het bedrijf voor het beheer en de werking van systemen, VETH e.K., om het oorspronkelijke schermopbergsysteem aan te passen en uit te breiden met een nieuw ontworpen elektrisch opbergsysteem voor twee Panasonic PT-DZ21K projectoren.

Het resultaat: Uitstekende prestaties en een hoge betrouwbaarheid in een compact geheel

De nieuw ontwikkelde opbergsystemen werden geïnstalleerd op beide ramen van de zijbeuken, op een hoogte van 8 meter, zonder dat dit ten koste ging van het interieur.

Dankzij drie mechanisch draaiende assen op de hijsarm worden de projectoren zachtjes gedraaid, gekanteld en in de elektrisch geopende opbergdozen achter de zuilen geplaatst. De Panasonic PT-DZ21K DLP projectoren met 3 chips worden zodoende in deze speciale opbergsystemen geïntroduceerd. Door de compacte en lichte behuizing en de hoge betrouwbaarheid ervan zijn ze ideaal voor installatie op hoge plaatsen.

Het gebruik van de Panasonic PT-DZ21K DLP projectoren met 3 chips zorgde voor een enorme helderheid en een hoge beeldkwaliteit, zelfs bij kerkdiensten tijdens heldere zomeravonden.

De keuze voor doorzichtprojectie bij daglicht met op maat gemaakt en flexibel schermmateriaal en PT-DZ21K projectoren, is zeer succesvol gebleken. Zelfs bij fel zonlicht door de schitterende kerkramen, zijn beelden met een sterk contrast mogelijk.

Om te voorkomen dat projecties tijdens kerkdiensten en ceremonieën onderbroken worden, is het essentieel dat het onderhoud op gepaste tijden uitgevoerd kan worden.

De ‘Early Warning’-software van Panasonic (ET-SWA100F) houdt de status van de projectoren die aan het intranet verbonden zijn in het oog en informeert u wanneer er een abnormaliteit gedetecteerd of voorspeld wordt en wanneer er symptomen van problemen zijn. Zo kan het onderhoud efficiënt worden ingepland, voor een minimale onderhoudslast op hoge plaatsen.

De ‘Early Warning’-software heeft ook een klantenfunctie die het mogelijk maakt om de status van de projectoren te controleren vanop een pc of een tablet zonder dat u fysiek naar de controleserver hoeft te gaan. Bovendien kan er een webbrowser-controlescherm gekoppeld worden vanuit de ‘Early Warning’-software om elke projector vanop afstand te controleren. Het systeem heeft mede aan deze mogelijkheid om het constant in het oog te houden en te controleren zijn betrouwbaarheid te danken.

Het videosysteem is gebaseerd op de HD-SDI uitzendstandaard, zodat signalen op elk moment verbonden kunnen worden met reportagewagens, die vaak grotere ceremonieën en gebeurtenissen vastleggen. Het beeld is ook geschikt voor interne archivering en het streamen op het internet in HD.

Naast camera’s voor close-upopnamen en opnamen vanaf een middelmatige afstand wordt er een Panasonic AK-HC1800 met een Panasonic AW-PH400 pan-kantelkop gebruikt voor opnamen vanaf een grote afstand (meer dan 70 meter) vanaf de orgelgalerij. Het systeem wordt bediend vanuit een controlekamer in de kelder waar de Panasonic productieschakelaar gebruikt wordt met een speciaal, op maat gemaakt controlepaneel.

Levendige beelden weergeven met inspirerende boodschappen

Bezoekers worden omgeven door een comfortabele stilte wanneer de statige ceremonieën beginnen.
De bezoekers kunnen de ceremonieën ver verwijderd van het koor zien. Het is net alsof ze zelf aan de ceremonie deelnemen.
De PT-DZ21K geeft levensechte beelden weer die het gevoel geven dat u zich echt in het koor bevindt en helpt dus met het overbrengen van inspirerende boodschappen.

Locatie

Apparatuur

2 DLP projectoren PT-DZ21K met 3 chips
Productinformatie
Early Warning Software
ET-SWA100F
Productinformatie

 

Systeemontwerp en consultancy

Systeembeheer en -werking

Müller-BBM GmbH
Müller-BBM GmbH en haar dochterondernemingen of verbonden ondernemingen maken deel uit van de Müller-BBM Groep, die bestaat uit ingenieursbureaus en bedrijven die handelen in technische, gespecialiseerde en softwaregerelateerde producten.
Müller-BBM is een van de toonaangevende ingenieursbureaus voor consultancydiensten, expertrapporten, metingen en planning op alle gebied van akoestiek, fysica en milieubescherming.
 

 

VETH e.K
De bedrijfsinformatiebeheerder VETH geeft advies over de planning, het ontwerp, de installatie en de werking van informatietechnologie.
De focus ligt op de identificatie en de implementatie van klantspecifieke vereisten voor elektronische gegevensverwerkingsoplossingen.
VETH e.K. biedt een uitgebreide ondersteuning voor de desbetreffende verwerving, configuratie, training en probleemoplossing.