• Panasonic op het dak van de wereld op de Jungfraujoch

Panasonic op het dak van de wereld op de Jungfraujoch

Op een hoogte van 3454 meter boven zeeniveau ligt Alpine Sensation, een nieuwe attractie die is geïnstalleerd op de Jungfraujoch ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Jungfraubahn. 

Het is een tentoonstelling met een audiovisueel 360-graden panorama en een 250 meter lange hal – beide vol met Panasonic-projectors die op twee manieren uitstekende prestaties leveren: Ze zijn uitzonderlijk betrouwbaar en garanderen probleemloos gebruik.

De 250 meter lange tunnel en de twee hallen tussen de Sphinx-hal en het ijspaleis bieden ruimte voor voorstellingen. Bezoekers stappen op een rollend trottoir dat ze langs een 90 meter lange wand voert, vol met romantische schilderijen over heimwee naar de Alpen is vastgelegd en de geschiedenis van het toerisme.

Maar dat is nog maar een deel van Alpine Sensations. Andere onderdelen zijn de 250 meter lange avontuurlijke rondleiding en een filmzaal in de Sphinx-hal. Een bijzonder hoogtepunt wordt gevormd door de ruimtes langs de rondleiding, waarin een levendig overzicht wordt gegeven van de geschiedenis van het toerisme in de Alpen en van de Jungfraubahn.

De avontuurlijke rondleiding neemt bezoekers via een stroom van sensuele beelden en een combinatie van licht en regionale muziek uit het verleden en heden mee op reis, van het fantastische idee van Adolf Guyer-Zeller naar het afmattende werk dat nodig was om de Jungfraubahn te bouwen. 

In de 360-graden projectieruimte in de Sphinx-hal bezoeken bezoekers in een film de hoog oprijzende natuurlijke wolkenkrabbers die de Jungfraujoch omgeven. In de Edelweiss-grot, een ruimte vol edelweissvormige lampen op de wanden, staat een enorme sneeuwbol waarin het leven in de Jungfrau-regio en Zwitserland wordt afgebeeld.

Omringd door een verzameling levendige houten figuren worden bezoekers voortdurend verrast door de wisseling van dag en nacht, waarbij Zwitserland een wonderland wordt (zie afbeelding rechtsonder).  

Vele uitdagende eisen

De experts die bij het project betrokken waren, moesten bij de planning heel wat problemen oplossen, waaronder een recordaantal mixed-track projectors voor gebruik op locaties hoger dan 3000 meter boven zeeniveau, waar het zeer koud en vochtig is.

De integrators van auviso moesten ervoor zorgen dat de projectors jarenlang probleemloos in deze omgeving konden werken. Betrouwbaarheid had dus de hoogste prioriteit. Onderhoud moet precies worden gepland en kan niet altijd plaatsvinden tijdens openingstijden. Bovendien is de Jungfraujoch alleen bereikbaar met de trein en duurt de reis vanaf Interlaken bijna drie uur. Twee andere uitdagingen waren de beperkte ruimte en de rotsachtige projectievlakken. Bovendien was het voor het project absoluut noodzakelijk dat er heldere, duidelijke en levendige beelden konden worden geprojecteerd waarmee het verhaal op een geloofwaardige manier kon worden verteld.

Daarvoor was het vereist dat de projectors zo stil mogelijk zouden zijn, zodat bezoekers hun volledige aandacht op de show zouden kunnen richten. Ten slotte moest de installatie gemakkelijk uit te voeren zijn.

Florian Züger, hoofd Systems van auviso: "Bouwwerkzaamheden op meer dan 3454 meter boven zeeniveau zijn geen routine voor auviso. Maar dankzij vooruitziend plannen, de kennis van onze doorgewinterde experts en de uitzonderlijk betrouwbare producten van Panasonic hebben we met z'n allen dit speciale project tot een goed einde kunnen brengen." 

De high-performance 1-chip DLP-projector van Panasonic

De experts besloten om zeven Panasonic PT-DZ6700-projectors te gebruiken, die samen met hun lenzen in een speciale, voor de omgeving geschikte behuizing werden geplaatst. Deze high-performance 1-chip DLP-projector gebruikt een systeem met twee lampen en blijft ononderbroken werken als een van de twee lampen defect raakt.

In de ECO-modus van de projector hebben de lampen een levensduur van circa 3000 uur. Bovendien is de projector voorzien van een koelvloeistofsysteem en een zelfreinigende luchtfilter, waardoor 24-uurs gebruik mogelijk is. 

Het PT-DZ6700-model heeft bovendien full-WUXGA-resolutie, waardoor levendige en scherpe beelden worden geproduceerd bij 6000 lumen. 

Dankzij de geïntegreerde technologieën voor kleurovereenkomst en randovervloeiing kunnen maximaal 100 projectors samen worden gebruikt voor een show. Om aan andere eisen te kunnen voldoen, is de PT-DZ6700 uitgerust met een side-by-side functie, waarmee twee beelden van verschillende bronnen simultaan naast elkaar kunnen worden getoond. 

De projector is compatibel met een groot aantal lenzen, maar vanwege de beperkte ruimte die beschikbaar was voor de Alpine Sensation-show, koos auviso voor zeven ET-DLE080 ultra-wide zoomlenzen (0,8-1,0:1). Op die manier kan de projectieafstand, afhankelijk van het projectieoppervlak, aanzienlijk worden verkleind. 

Florian Züger: "Voor dit project hadden we betrouwbare en robuuste projectors nodig die we met een gerust hart op 3454 meter boven zeeniveau konden gebruiken.

"We waren ook vastbesloten om heldere, levendige en scherpe beelden te projecteren waarmee een meeslepende, opvallende en onderhoudende omgeving kon worden gecreëerd. Bij dat proces spelen helderheid en resolutie een belangrijke rol. Anders dan concurrerende producten voldoen projectors van Panasonic aan al onze eisen. Daarom hebben we besloten die te gebruiken voor dit project."