• Projectie van schitterende toekomstbeelden in Praagse Burcht

Projectie van schitterende toekomstbeelden in Praagse Burcht

Het 13e Prague Quadrennial of Performance Design and Space, een prestigieus festival voor theater- en evenementscenografen in Europa, vond plaats van 18 tot 28 juni 2015. De Backstage Academy nam namens de Society of British Theatre Designers deel aan het vierjaarlijkse festival in Praag als vertegenwoordiger van het Verenigd Koninkrijk.

De presentatie liet een videoprojectie zien, een techniek die steeds meer wordt toegepast in schouwburgen, operahuizen en musicaltheaters en verder gaat dan een eenvoudige projectie op een achtergrond.

De Britse Backstage Academy is een opleidingsinstituut voor de live-evenementensector. De Backstage Academy speelt een belangrijke rol bij het opleiden van de operateurs en creatieve ontwerpers van morgen. De instelling doet dit door middel van studieprogramma's, korte cursussen en trainingsprogramma's voor studenten, gevestigde professionals en maatschappelijke groeperingen.

Op het festival wonnen studenten van het bachelorprogramma Visual Production van de Backstage Academy een juryprijs door een indrukwekkende projectie-installatie te maken met randovervloeiing op de muren van het Clam-Gallas-paleis, een historisch barokpaleis in de Tsjechische hoofdstad.

De voorbereidingen

De Backstage Academy overbrugt de kloof tussen bedrijfsleven en onderwijs door nauw samen te werken met toonaangevende professionals en snel in te spelen op specifieke eisen. Panasonic streeft dezelfde doelstellingen na, vooral door het vinden van oplossingen voor specifieke vragen en problemen. Dit betekent dat Panasonic een ideale keuze was voor het verlenen van ondersteuning aan de Backstage Academy op het vierjaarlijkse festival in Praag.

Voor de Backstage Academy betekende de sponsoring door Panasonic contacten en ondersteuning van een opvallende productiepartner. Dit was belangrijk om de studenten toegang te geven tot de nieuwste hulpmiddelen die worden gebruikt in de live-evenementensector.

''De projectors van Panasonic boden ons de helderheid, resolutie en contrast die de presentatie nodig had.''

De studenten van de Backstage Academy creëerden hun Make/Believe- presentatie voor de Prague Quadrennial met een Panasonic Lumix GH4-camera, waarmee ze de beelden van de ontwerpers in 4K opnamen. De studenten projecteerden vervolgens hun videopresentatie met behulp van vier PT-DZ680 projectors van Panasonic.

Ze werkten zes weken lang aan het maken van projectiereeksen en het filmen en vastleggen van de maquettes en tekeningen van 30 theaterproducties van 22 ontwerpers.

"Toegang hebben tot de buitengewone maquettes van enkele van 's werelds beste ontwerpers vormde een ongelooflijke inspiratiebron. De Lumix GH4 gaf ons een krachtig hulpmiddel om deze de digitaliseren en te transformeren in een allesomvattend digitaal doek'', aldus de curator van Make/Believe, Kate Burnett.

Een groot succes

De Make/Believe-presentatie maakte gebruik van videoprojectietechnologie om een indrukwekkend spektakel te creëren. De projectie bestreek drie niet-vierkante binnenmuren van het paleis. De projectie werd gedaan rond drie deuropeningen met een doek van 6876 x 1200 pixels. De projectors werden gestuurd door d3-mediaservers. Hiermee konden de studenten het bereik van de projectie van tevoren visualiseren en simuleren, en bepalen wat de juiste Panasonic-projectors zouden moeten zijn voor de complexe binnenruimte.

Docent Shannon Harvey merkte op: "De PT-DZ680-projectors voldeden aan onze eisen in een lastige projectieruimte. We moesten werken met beperkingen op gebied van elektrische voeding, gewicht en projectorvoetafdruk alsmede een zeer korte projectieafstand. De projectors van Panasonic boden ons de helderheid, resolutie en contrast die de presentatie nodig had, in een efficiënt en compact product, perfect voor een installatie als deze."

Dankzij het Make/Believe-project konden zeven Live Visual Production-studenten een integrale rol spelen in het produceren van een grensverleggende productie en een bijdrage leveren aan het succes van 's werelds grootste scenografiefestival.